Panika na nebu: "Zaprli smo zračni prostor, nočemo tvegati"

Foto: Twitter: Špansko obrambno ministrstvo
Foto: Twitter: Špansko obrambno ministrstvo
Španija je zaprla zračni prostor zaradi tveganja, povezanega s prehodom vesoljskega objekta CZ-5B skozi španski zračni prostor.
Oglej si celoten članek

Španija je danes za kratek čas zaprla prostor nad severovzhodno regijo Katalonije in tremi drugimi regijami, saj naj bi mimo leteli ostanki kitajske rakete, so sporočile katalonske službe za izredne razmere.

 

 

"Zaradi tveganja, povezanega s prehodom vesoljskega objekta CZ-5B skozi španski zračni prostor, so leti v Kataloniji in drugih regijah popolnoma omejeni od 9.38 do 10.18 ure," so objavili na svojem Twitter računu

31. oktobra je namreč najmočnejša kitajska raketa Long March 5B (CZ-5B) vzletela z južne Kitajske. Njen namen je bil dostaviti zadnji modul kitajske vesoljske postaje, ki je trenutno še v stopnji gradnje.

Agencija Evropske unije za vesoljski program (EUSPA) je sporočila, da bodo ostanki verjetno ponovno vstopili v Zemeljsko atmosfero v srednjem Atlantiku ter najbrž padli v morje. Vseeno pa so opozorili, da so severna Španija in Portugalska ter južna Italija znotraj možne poti rakete.

 

 

"Možnost, da bi ostanki padli na naseljena območja je nizka," so sporočili iz EUSPA. "Boljša ocena bo mogoča šele blizu ponovnega vstopa," so še dodali.

Kot poroča vecernji.hr, je bil to četrti let rakete od njene prve izstrelitve maja 2020. Ko je bila raketa prvič izstreljena, so njeni deli pristali na Slonokoščeni obali in poškodovali več zgradb, vendar na srečo nihče ni bil poškodovan.

Svet Velika drama na meji med Korejama

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 06:29 5. November 2022.

    A zaradi kitajskih smeti so si zaprli nebo ? Možno je marsikaj ...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.