Papež daroval velikonočno mašo

Foto: EPA Papež
Papež Benedikt XVI. je dopoldne na Trgu svetega Petra v Vatikanu daroval slovesno velikonočno mašo, ki se je je udeležilo na desettisoče vernikov z vsega sveta.
Oglej si celoten članek

Po maši je papež z balkona bazilike v 65 jezikih, tudi v slovenščini, voščil vernikom in nato izrekel še svoj velikonočni blagoslov mestu in svetu, urbi et orbi.

V nagovoru pred blagoslovom je Benedikt XVI. pozval k večji verski strpnosti ter k miru na kriznih žariščih. Papež je opozoril, da so krščanske skupnosti ponekod po svetu še vedno žrtev preganjanja, pri čemer je izpostavil nasilje in grožnje, ki so jih s strani islamistov deležne krščanske manjšine na območju, kjer je bila rojena krščanska vera.

Obsodil je tudi teroristične napade na kristjane v Nigeriji - od tam prav danes poročajo o novem napadu na krščansko cerkev - ter molil za mir v Maliju, kjer je vojska izvedla državni udar.

Poudaril je še, da vstajenje Jezusa, ki ga kristjani praznujejo na veliko noč, daje svetu "upanje in tolažbo". Vernikom je v 65 jezikih, med drugim v arabščini, japonščini in svahiliju, voščil ob veliki noči.

Največja nevarnost "tema, ki zakriva pogled na Boga"

Z mašo in blagoslovom se je za papeža, ki bo čez nekaj dni dopolnil 85 let, zaključil naporen velikonočni teden. Še danes bo Benedikt XVI. odšel v papeško rezidenco v Castel Gandolfu južno od Rima, kjer bo nekaj dni počival.

V soboto zvečer je papež v baziliki svetega Petra vodil tri ure trajajoč obred vigilije, med katerim je opozoril, da je največja nevarnost za človeštvo tema, ki zakriva pogled na Boga.

V petek zvečer se je v rimskem Koloseju udeležil križevega pota, na veliki četrtek pa je v spomin na Kristusovo zadnjo večerjo umil noge 12 duhovnikom. Velika noč je največji krščanski praznik, ko se kristjani spominjajo Kristusovega vstajenja od mrtvih.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 17:05 8. April 2012.

    bi blo bolj da bi daroval kej € za uboge..

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.