Svet
12 ogledov

Papež daroval velikonočno mašo

Papež EPA
Papež Benedikt XVI. je dopoldne na Trgu svetega Petra v Vatikanu daroval slovesno velikonočno mašo, ki se je je udeležilo na desettisoče vernikov z vsega sveta.

Po maši je papež z balkona bazilike v 65 jezikih, tudi v slovenščini, voščil vernikom in nato izrekel še svoj velikonočni blagoslov mestu in svetu, urbi et orbi.

V nagovoru pred blagoslovom je Benedikt XVI. pozval k večji verski strpnosti ter k miru na kriznih žariščih. Papež je opozoril, da so krščanske skupnosti ponekod po svetu še vedno žrtev preganjanja, pri čemer je izpostavil nasilje in grožnje, ki so jih s strani islamistov deležne krščanske manjšine na območju, kjer je bila rojena krščanska vera.

Obsodil je tudi teroristične napade na kristjane v Nigeriji - od tam prav danes poročajo o novem napadu na krščansko cerkev - ter molil za mir v Maliju, kjer je vojska izvedla državni udar.

Poudaril je še, da vstajenje Jezusa, ki ga kristjani praznujejo na veliko noč, daje svetu "upanje in tolažbo". Vernikom je v 65 jezikih, med drugim v arabščini, japonščini in svahiliju, voščil ob veliki noči.

Največja nevarnost "tema, ki zakriva pogled na Boga"

Z mašo in blagoslovom se je za papeža, ki bo čez nekaj dni dopolnil 85 let, zaključil naporen velikonočni teden. Še danes bo Benedikt XVI. odšel v papeško rezidenco v Castel Gandolfu južno od Rima, kjer bo nekaj dni počival.

V soboto zvečer je papež v baziliki svetega Petra vodil tri ure trajajoč obred vigilije, med katerim je opozoril, da je največja nevarnost za človeštvo tema, ki zakriva pogled na Boga.

V petek zvečer se je v rimskem Koloseju udeležil križevega pota, na veliki četrtek pa je v spomin na Kristusovo zadnjo večerjo umil noge 12 duhovnikom. Velika noč je največji krščanski praznik, ko se kristjani spominjajo Kristusovega vstajenja od mrtvih.

Komentarjev 1
  • nasha71 17:05 08.april 2012.

    bi blo bolj da bi daroval kej € za uboge..