Papež pred kontroverznim prtom

Foto: Žurnal24 Papež pred razstavljenim turinskim prtom. (Foto: Reuters)
Papež Benedikt XVI. je danes molil pred znamenitim turinskim prtom, za kateri mnogi verniki verjamejo, da je bil vanj po križanju zavit Jezus Kristus. Prt je na ogled prvič po desetih letih.
Oglej si celoten članek

"Sveti prt nas spominja na Kristusovo trpljenje in v tem odseva tudi naše trpljenje", je dejal papež o prtu, ki si ga je ogledal popoldne, potem ko opoldne pred katedralo na Piazzi San Carlo daroval mašo.

"Prt govori s krvjo in kri je življenje. Podoba na prtu je podoba mrtvega moškega, vendar kri govori o življenju."
Papež

83-letni papež je opozoril, da "sveti prt kot vedno glasno spominja na Jezusovo trpljenje". Trpljenje Kristusa pa odseva tudi naše trpljenje, je še dejal.

Je v resnici tako star?
Turinski prt je ena najbolj kontroverznih relikvij v Katoliški cerkvi. Na prtu velikosti 4,4 metra krat 1,1 metra je viden odtis mučenega človeškega telesa, na katerem so sledi križanja, še posebej pa izstopa obraz, ki naj bi bil Kristusov. Prt so odkrili v 14. stoletju v francoskem mestu Troyes jugovzhodno od Pariza.

Čeprav so tri ekipe znanstvenikov leta 1988 z analizo razpadanja ogljika pred leti ugotovili, da prt datira šele nekje med leta 1260 in 1390, pa mnogi te rezultate spodbijajo, češ da so bili vzorci kontaminirani.

"Skrivnostnost" pa po svoje vzpodbuja tudi Cerkev, ki relikvijo javnosti razkaže le enkrat na deset let. Zadnjič je bil prt razstavljen leta 2000 na Svetovnem dnevu mladih v Rimu, zdaj pa so ga 10. aprila ponovno razstavili v katedrali v Torinu. V šestih tednih naj bi si ga ogledalo dva milijona ljudi. Uradni Vatikan se sicer nikoli ni javno izrazil glede pristnosti prta.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.