Svet
8 ogledov

Papež pred kontroverznim prtom

Papež pred razstavljenim turinskim prtom. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Papež Benedikt XVI. je danes molil pred znamenitim turinskim prtom, za kateri mnogi verniki verjamejo, da je bil vanj po križanju zavit Jezus Kristus. Prt je na ogled prvič po desetih letih.

"Sveti prt nas spominja na Kristusovo trpljenje in v tem odseva tudi naše trpljenje", je dejal papež o prtu, ki si ga je ogledal popoldne, potem ko opoldne pred katedralo na Piazzi San Carlo daroval mašo.

"Prt govori s krvjo in kri je življenje. Podoba na prtu je podoba mrtvega moškega, vendar kri govori o življenju."
Papež

83-letni papež je opozoril, da "sveti prt kot vedno glasno spominja na Jezusovo trpljenje". Trpljenje Kristusa pa odseva tudi naše trpljenje, je še dejal.

Je v resnici tako star?
Turinski prt je ena najbolj kontroverznih relikvij v Katoliški cerkvi. Na prtu velikosti 4,4 metra krat 1,1 metra je viden odtis mučenega človeškega telesa, na katerem so sledi križanja, še posebej pa izstopa obraz, ki naj bi bil Kristusov. Prt so odkrili v 14. stoletju v francoskem mestu Troyes jugovzhodno od Pariza.

Čeprav so tri ekipe znanstvenikov leta 1988 z analizo razpadanja ogljika pred leti ugotovili, da prt datira šele nekje med leta 1260 in 1390, pa mnogi te rezultate spodbijajo, češ da so bili vzorci kontaminirani.

"Skrivnostnost" pa po svoje vzpodbuja tudi Cerkev, ki relikvijo javnosti razkaže le enkrat na deset let. Zadnjič je bil prt razstavljen leta 2000 na Svetovnem dnevu mladih v Rimu, zdaj pa so ga 10. aprila ponovno razstavili v katedrali v Torinu. V šestih tednih naj bi si ga ogledalo dva milijona ljudi. Uradni Vatikan se sicer nikoli ni javno izrazil glede pristnosti prta.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.