Papež razglasil tri svetnike

Foto: Reuters kanonizacija, papež, Vatikan Foto: Reuters kanonizacija, papež, Vatikan Foto: Reuters kanonizacija, papež, Vatikan Foto: Reuters kanonizacija, papež, Vatikan Foto: Reuters kanonizacija, papež, Vatikan Foto: Reuters kanonizacija, papež, Vatikan Foto: Reuters kanonizacija, papež, Vatikan
Papež Frančišek je razglasil prve svetnike, odkar je zavzel položaj voditelja Katoliške cerkve.
Oglej si celoten članek

Na Trgu svetega Petra se je zbralo več tisoč ljudi, da bi spremljali mašo, s katero je papež uradno razglasil svetnike. Njihovo svetništvo je sicer odobril že Frančiškov predhodnik Benedikt XVI.

Novi svetniki čevljar, mučeniki in redovnici

Med novimi svetniki so italijanski čevljar Antonio Primaldo in njegovih približno 8000 someščanov, ki so jih leta 1480 v južnoitalijanskem Otrantu ubili muslimani. Pri napadu otomanske vojske so bili brutalno umorjeni, ker so se upirali spreobrnitvi v islam.

Poleg mučenikov iz Otranta je Frančišek za svetnici razglasil tudi kolumbijsko redovnico Lauro di Santa Caterina da Siena Montoya y Upegui in Mehičanko Mario Guadalupe Garcia Zavala, ki sta umrli v prejšnjem stoletju. Novi svetnici sta ustanovili redove in svoje življenje posvetili pomaganju revnim, bolnim in latinskoameriškim domorodcem.

Kanonizacijo napovedal že Benedikt XVI.

Današnjo razglasitev je Benedikt XVI. napovedal že 11. februarja, preden je javnosti sporočil, da bo odstopil s položaja. Razglasitev Primalda in njegovih tovarišev je sledila obsežni zgodovinski raziskavi. Leta 1480 so osmanski Turki kot prvi kraj na italijanskih tleh zavzeli Otranto, ki pa so ga leto kasneje po dolgotrajnih bojih ponovno zavzele krščanske sile.

Mučeniki naj bodo za vzor

Današnja razglasitev je sledila krajši slovesnosti ob začetku papeževe maše, ki jo je spremljalo več tisoč vernikov. Frančišek je ob tem navzoče pozval, naj sledijo vzoru mučenikov iz Otranta in naj z dobrim odgovorijo na zlo. Poleg tega je vernikom svetoval, naj se ne zapirajo vase, ampak naj se odprejo soljudem, da bi jih z gestami ljubezni približali Bogu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.