Svet
18 ogledov

Papež razglasil tri svetnike

kanonizacija, papež, Vatikan
1/7
Reuters
Papež Frančišek je razglasil prve svetnike, odkar je zavzel položaj voditelja Katoliške cerkve.

Na Trgu svetega Petra se je zbralo več tisoč ljudi, da bi spremljali mašo, s katero je papež uradno razglasil svetnike. Njihovo svetništvo je sicer odobril že Frančiškov predhodnik Benedikt XVI.

Novi svetniki čevljar, mučeniki in redovnici

Med novimi svetniki so italijanski čevljar Antonio Primaldo in njegovih približno 8000 someščanov, ki so jih leta 1480 v južnoitalijanskem Otrantu ubili muslimani. Pri napadu otomanske vojske so bili brutalno umorjeni, ker so se upirali spreobrnitvi v islam.

Poleg mučenikov iz Otranta je Frančišek za svetnici razglasil tudi kolumbijsko redovnico Lauro di Santa Caterina da Siena Montoya y Upegui in Mehičanko Mario Guadalupe Garcia Zavala, ki sta umrli v prejšnjem stoletju. Novi svetnici sta ustanovili redove in svoje življenje posvetili pomaganju revnim, bolnim in latinskoameriškim domorodcem.

Kanonizacijo napovedal že Benedikt XVI.

Današnjo razglasitev je Benedikt XVI. napovedal že 11. februarja, preden je javnosti sporočil, da bo odstopil s položaja. Razglasitev Primalda in njegovih tovarišev je sledila obsežni zgodovinski raziskavi. Leta 1480 so osmanski Turki kot prvi kraj na italijanskih tleh zavzeli Otranto, ki pa so ga leto kasneje po dolgotrajnih bojih ponovno zavzele krščanske sile.

Mučeniki naj bodo za vzor

Današnja razglasitev je sledila krajši slovesnosti ob začetku papeževe maše, ki jo je spremljalo več tisoč vernikov. Frančišek je ob tem navzoče pozval, naj sledijo vzoru mučenikov iz Otranta in naj z dobrim odgovorijo na zlo. Poleg tega je vernikom svetoval, naj se ne zapirajo vase, ampak naj se odprejo soljudem, da bi jih z gestami ljubezni približali Bogu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.