Papež sprejel tudi slovensko predsednico

Foto: Profimedia Pogreb papeža Benedikta Foto: Profimedia Pogreb papeža Benedikta Foto: Profimedia Pogreb papeža Benedikta Foto: Profimedia Pogreb papeža Benedikta Foto: Profimedia Pogreb papeža Benedikta Foto: Profimedia Pogreb papeža Benedikta Foto: Profimedia Pogreb papeža Benedikta Foto: Profimedia Pogreb papeža Benedikta Foto: Profimedia Pogreb papeža Benedikta
Verniki, cerkveni dostojanstveniki in državniki so se danes v Vatikanu poslovili od zaslužnega papeža Benedikta XVI. Pogreba se je udeležila tudi slovenska predsednica.
Oglej si celoten članek

Pogrebne slovesnosti je prvič v zgodovini vodil naslednik umrlega papeža, sedanji papež Frančišek. Po maši na trgu svetega Petra, kjer se je zbralo 50.000 ljudi, so Benedikta XVI. pokopali v kripti vatikanske bazilike. Pogreb zaslužnega papeža, ki je umrl na silvestrovo v 96. letu starosti, je bil na željo pokojnika slovesen, a preprost. Aktualni papež se je svojemu predhodniku poklonil in se mu zahvalil za njegovo znanje in predanost.

"Benedikt, zvesti ženinov prijatelj, naj bo tvoje veselje popolno, ko boš dokončno in za vedno poslušal njegov glas," pa je dejal ob koncu homilije. Papež Frančišek je zaradi težav s koleni na vatikanski trg prispel na invalidskem vozičku. Ob njem je mašo vodil kardinal Giovanni Battista Re, ob oltarju pa so bili tudi nadškof Georg Gänswein, dolgoletni osebni tajnik papeža Benedikta XVI., ter redovnice, ki so do konca skrbele zanj.

Navzočnost številnih predstavnikov držav

Maše na vatikanskem trgu svetega Petra se je po ocenah Svetega sedeža udeležilo okoli 50.000 ljudi. Med njimi so bili številni predstavniki kraljevih družin in tuji državniki. Iz Nemčije, domovine pokojnega papeža, so prišli Frank-Walter Steinmeier, kancler Olaf Scholz in bavarski ministrski predsednik Markus Söder, v italijanski delegaciji pa sta bila predsednik države Sergio Mattarella in premierka Giorgia Meloni. Na pogreb sta prišla tudi belgijski kralj Filip in žena nekdanjega španskega kralja Juana Carlosa, Sofia.

Navzočih je bilo tudi 3700 duhovnikov, 300 škofov, 130 kardinalov, med njimi tudi kardinal Franc Rode, in okoli tisoč novinarjev z vsega sveta. Zbralo se je tudi več deset tisoč vernikov, med njimi številni iz papeževe rodne Bavarske.

Pirc Musar: Svet je izgubil misleca

Iz Slovenije so se pogreba udeležili predsednica republike Nataša Pirc Musar, slovenski veleposlanik pri Svetem sedežu Jakob Štunf ter ljubljanski nadškof metropolit -

Predsednica republike je po pogrebnih slovesnostih poudarila, da Slovenija ceni predanost Benedikta XVI. pri spodbujanju dostojanstva do sočloveka, solidarnosti in sočutja do revnih in ranljivih. Izpostavila je, da je svet z njegovo smrtjo izgubil misleca in vplivnega teologa, ki je bil predan dialogu različno mislečih in različnih verstev ter kultur. Omenila je še, da je papež Benedikt XVI. kot nekdanji nadškof v Münchnu in Freisingu gojil naklonjenost do Slovenije in do slovenske katoliške cerkve. V času njegovega pontifikata so bile namreč ustanovljene tri nove škofije - v Celju, Novem mestu in Murski Soboti.

Dokončno slovo v nekdanji grobnici Janza Pavla II.

Krsto iz cipresovega lesa, v kateri je pokojni papež, so pred pogrebnimi slovesnostmi prinesli na trg svetega Petra iz vatikanske bazilike. Tam se je od Benedikta XVI. po podatkih Vatikana od ponedeljka do srede zvečer poslovilo okoli 200.000 vernikov.

Po maši so krsto prenesli nazaj v baziliko svetega Petra, pogrebne slovesnosti pa s tem zaprli za javnost. V baziliki naj bi krsto iz cipresovega lesa, v katero so v sredo zvečer priložili spominske kovance in medalje iz obdobja njegovega pontifikata, Benediktove palije in v kovinskem valju še besedilo z opisom njegovega obdobja papeževanja, položili v dodatno krsto iz cinka, to pa še v dodatno iz hrastovega lesa.

Zaslužnega papeža so v skladu z njegovo željo pokopali v kripti bazilike svetega Petra, v tamkajšnji nekdanji grobnici Janeza Pavla II., katerega posmrtne ostanke so ob njegovi beatifikaciji leta 2011 prenesli v zgornji del bazilike, so sporočili s Svetega sedeža. Ob pokopu v kripti naj bi bilo navzočih le nekaj visokih cerkvenih dostojanstvenikov.

Svet To se je na pogrebu papeža zgodilo prvič v zgodovini Slovo To so bile zadnje besede Benedikta XVI.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 19:34 6. Januar 2023.

    A je šla sa Falkonom ?

  • 02:31 6. Januar 2023.

    Ok, je šla na pogreb, ker spada v opis del in nalog. Ampak, a spada zraven tudi klatenje neumnosti. Ratzinger …

  • 01:19 6. Januar 2023.

    Mene pa zmoti izjava Musarjeve, kaj vse je pokojni papež naredil dobrega, ker meni se je zdel precej nazadnjaški, zato …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.