Svet
26381 ogledov

To so bile zadnje besede Benedikta XVI.

Benedikt XVI Profimedia
Verniki se poslavljajo od zaslužnega papeža.

"Signore, ti amo", "Gospod, ljubim te". To so bile zadnje besede, ki jih je izgovoril zaslužni papež Benedikt XVI. pred zoro na Silvestrovo. Zatem več ni govoril, zaspal je, padel v komo, ob 9.34 pa umrl. 

Kot so sporočili iz Vatikana, je njegove zadnje besede slišal bolničar, ki je bdel ob njegovi smrtni postelji. Prenesel jih je Matteu Bruniju, vodji urada za medije svetega sedeža, ta pa novinarskim hišam. 

Benedikt XVI | Avtor: Profimedia Profimedia

Slovo vernikov

Verniki se lahko od danes zjutraj poslovijo od Benedikta XVI., ki je umrl v 96. letu starosti. Krsta z njegovimi posmrtnimi ostanki leži v baziliki svetega Petra, kjer do srede zvečer pričakujejo na tisoče vernikov. Pred baziliko se sicer že ure vije dolga kolona ljudi, poročajo tuje tiskovne agencije.

Baziliko so odprli ob 9. uri, na trgu pred njo pa je že pred zoro začela nastajati vrsta več sto čakajočih. Kot poroča avstrijska tiskovna agencija APA, se je samo dopoldne mimo krste sprehodilo že okoli 10.000 ljudi. Med prvimi, ki so se poslovili od zaslužnega papeža, sta bila že zjutraj italijanska premierka Giorgia Meloni in predsednik Sergio Mattarella.

Benedikt XVI | Avtor: Profimedia Profimedia

Pogreb bo vodil njegov naslednik

Pogreb bo sledil v četrtek, pogrebne slovesnosti pa bo prvič v zgodovini vodil Benediktov naslednik, papež Frančišek. Kot so sporočili v Vatikanu, bo pogreb na željo pokojnika "slovesen, a preprost". Udeležili se ga bodo številni verniki, a zgolj dve uradni državni delegaciji, in sicer italijanska ter nemška.

Zaslužni papež bo pokopan v kripti bazilike svetega Petra. Želel si je pokop v tamkajšnji nekdanji grobnici Janeza Pavla II., katerega posmrtne ostanke so ob njegovi beatifikaciji leta 2011 prenesli v zgornji del bazilike. Kot je danes potrdil Bruni, bodo to njegovo željo tudi izpolnili in ga tja položili takoj po četrtkovi pogrebni slovesnosti.

Benedikt XVI | Avtor: Profimedia Profimedia

papež Benedikt XVI. Svet Verniki se bodo lahko poslovili od papeža

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5