Svet
1755 ogledov

Verniki se bodo lahko poslovili od papeža

papež Benedikt XVI.
1/9
Profimedia
Verniki se bodo od danes lahko poslovili od Benedikta XVI.

Krsta s posmrtnimi ostanki zaslužnega papeža Benedikta XVI., ki je umrl v soboto v 96. letu starosti, bo od danes dopoldan do srede zvečer v baziliki svetega Petra, kjer pričakujejo okoli 60.000 vernikov.

Pokopali ga bodo v četrtek v Vatikanu, pogrebne slovesnosti pa bo prvič v zgodovini vodil njegov naslednik, papež Frančišek. Kot so sporočili v Vatikanu, bo pogreb na željo pokojnika "slovesen, a preprost". Po napovedih se ga bodo udeležili tako verniki kot visoki predstavniki držav.

Zaslužni papež bo pokopan v kripti bazilike svetega Petra. Želel si je pokop v nekdanji grobnici Janeza Pavla II. v kripti cerkve svetega Petra. Posmrtne ostanke priljubljenega poljskega papeža so namreč ob njegovi beatifikaciji leta 2011 prenesli v zgornji del bazilike. Za svetnika je bil potrjen leta 2014.

V Rimu pričakujejo, da bo v Rim zaradi smrti Benedikta XVI. prišlo kakih 60.000 ljudi. Pričakovati je naval vernikov, pa tudi prihod mednarodnih delegacij - predvsem iz Italije in Nemčije, domovine nekdanjega papeža.

papež Benedikt XVI. | Avtor: Profimedia Profimedia

Po besedah rimskega prefekta Bruna Frattasija bo v italijanski prestolnici za varnost skrbelo dodatnih tisoč pripadnikov varnostnih sil, 500 pripadnikov civilne zaščite pa bo nudilo informacije romarjem. Med pogrebom bo zračni prostor nad Rimom zaprt.

Nemec Joseph Ratzinger je bil za papeža izvoljen 19. aprila 2005, na položaju je nasledil Janeza Pavla II. Kot osmi Nemec na čelu Katoliške cerkve in drugi, ki ni bil Italijan v skoraj 500 letih, je izbral ime Benedikt v čast svetemu Benediktu, začetniku zahodnega meništva iz 5. stoletja. Odstopil je 28. februarja 2013 kot prvi papež po skoraj 600 letih. S tem je odprl pot za izvolitev svojega argentinskega naslednika, papeža Frančiška.

Na Bavarskem rojeni zaslužni papež Benedikt XVI. je od svojega odstopa leta 2013 živel v relativni osami v vatikanskem samostanu.

Že več mesecev je bilo znano, da je fizično šibak in da komaj govori. Njegovo zdravje se je močno poslabšalo v sredo, ko je papež Frančišek ob koncu splošne avdience v Vatikanu sporočil, da je Benedikt XVI. zelo bolan in vernike prosil za posebno molitev za 95-letnega zaslužnega papeža. Prav tako je še isti dan Benedikta obiskal v samostanu Matere Cerkve, zaslužni papež pa je ta dan prejel tudi bolniško maziljenje.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • robi2107 12:55 02.januar 2023.

    Odšel je Veliki Inkvizitor. Prav res. V času onega šupka Wojtyle je bil namreč Ratzinger na čelu Kongregacije za nauk vere, ustanovljene leta 1542 kot Vrhovna posvečena kongregacija rimske in univerzalne inkvizicije. Sicer je bil Ratzinger dosleden zaščitnik pedofilskih farjev, ...prikaži več ki je skrbel za to, da so se afere pometle pod preprogo, žrtve pa utišale s podkupninami. Ratzinger v resnici predstavlja vse, kar je pokvarjenega in gnilega v RKC.

  • Avatar luckyss
    luckyss 07:08 02.januar 2023.

    Navalite ovce, saj vam očitno nikoli ne bo jasno, da Vatikan nima ničesar skupnega z Jezusovim učenjem...