Svet
7946 ogledov

Umrl je Benedikt XVI.

papež Benedikt XVI.
1/15
Epa
Iz Vatikana so sporočili, da je umrl zaslužni papež Benedikt XVI., ki bo v zgodovino zapisan kot eden redkih, ki je odstopil s položaja.

V starosti 95 let je umrl zaslužni papež Benedikt XVI., ki je leta 2013 presenetil svet, ko je sporočil, da odstopa kot papež. "Z žalostjo vas obveščam, da je danes ob 9.34 uri v samostanu Matere Cerkve v Vatikanu umrl zaslužni papež Benedikt XVI.," je sporočil tiskovni predstavnik Vatikana Matteo Bruni.

Pred nekaj dnevi je papež Frančišek pozval vernike, naj molijo za 95-letnega zaslužnega papeža. "Spomnite se ga, zelo je bolan, in prosite Gospoda, naj ga tolaži in podpira vse do konca," je dejal papež Frančišek. 

Benedikt XVI. je od odstopa pred devetimi leti živel v vatikanskem samostanu Matere Cerkve. Živel je v hiši z lastno kapelo in razgledom na kupolo bazilike svetega Petra. Zanj je skrbelo več redovnic in njegov zasebni tajnik Georg Gänswein

Iz Vatikana so sporočili podrobnosti glede pogrebne slovesnosti.

Ratzinger, papež benedikt XVI | Avtor: EPA EPA

Joseph Ratzinger se je rodil 16. aprila 1927 v kraju Marktl am Inn na Bavarskem. Njegova družina se je pogosto selila, ker je bil oče v službi na policiji, zato je v spominih kot svoje domače mesto označeval Traunstein. V spominih je odkrito govoril tudi o tem, da je bil leta 1941, ko je bil star 14 let, proti svoji volji vključen v nacistični podmladek, t. i. Hitlerjugend, a ne za dolgo, ker se je učil za duhovnika. Leta 1943 so ga kot pomočnika vpoklicali v nacistične protiletalske enote in napotili v München. Leto kasneje so ga napotili na avstrijsko-madžarsko mejo, kjer je gradil protitankovske pregrade. Maja 1945 je dezertiral iz nemške vojske in se vrnil v Traunstein, tam pa so ga kot vojnega ujetnika zajeli ameriški vojaki. Zatem je znova vstopil v semenišče.

Po študiju teologije in filozofije je bil leta 1951 posvečen v duhovnika. Bil je profesor dogmatike na visoki šoli v Freisingu. Kot strokovnjak je sodeloval na drugem vatikanskem koncilu (1962-1965). Leta 1977 je postal münchenski nadškof, štiri leta kasneje pa je odšel v Rim ter postal prefekt kongregacije za nauk vere. Bil je eden redkih kardinalov rimske kurije, ki je to postal že pred prihodom Janeza Pavla II. na čelo Rimskokatoliške cerkve. Za kardinala ga je 2. junija 1977 imenoval papež Pavel VI.

Pred izvolitvijo za papeža 19. aprila 2005 je bil Ratzinger tesen sodelavec papeža Janeza Pavla II. Veljal je za ideologa Vatikana, pri čemer je zagovarjal skrajno konservativna stališča Cerkve. Še pred izvolitvijo je bil eden najvplivnejših mož v Vatikanu in po smrti Janeza Pavla II. favorit za njegovega naslednika.

Papež Benedikt XVI. | Avtor: Reuters Reuters

Ratzinger je bil za papeža izvoljen 19. aprila 2005 in je bil osmi Nemec na čelu Katoliške cerkve. Svoje papeško ime je izbral v čast svetemu Benediktu, začetniku zahodnega meništva iz 5. stoletja.  Njegovo papeževanje so poleg zavzemanja za tradicionalne krščanske vrednote preko nove evangelizacije, ki naj temelji na zakonski zvezi in družini, močno zaznamovali tudi škandali. Najbolj je odmeval spor Vatikana z Irsko, ko je v javnost prišlo pismo Vatikana irskim škofom iz leta 1997, v katerem so jim svetovali, naj ne prijavijo domnevnih primerov zlorab otrok policiji.

Temu je sledila prav tako odmevna afera z uhajanjem zaupnih informacij izza vatikanskih zidov, ki so razkrivale sporne finančne posle v vatikanski banki Ior, korupcijo pri podeljevanju poslov in boj za oblast med različnimi strujami znotraj Vatikana. Za uhajanje zaupnih papeških dokumentov je bil obsojen papežev majordom Paolo Gabriele, ki ga je Benedikt XVI. kasneje oprostil.

Letos pa je prosil za odpuščanje zaradi neukrepanja pri spolnih zlorabah otrok v nemški katoliški cerkvi, ko je bil med letoma 1977 in 1982 münchensko-freisinški nadškof. To je storil po objavi poročila odvetniške družbe, da takrat zavestno ni ukrepal v štirih primerih duhovniških zlorab otrok.

V pismu, objavljenem februarja kot odgovor na preiskavo, je vsem žrtvam spolne zlorabe izrazil "svoj globok sram in globoko žalost ter iskreno prošnjo za odpuščanje". "V katoliški cerkvi sem imel velike odgovornosti. Še toliko večja je moja bolečina zaradi zlorab in napak, ki so se zgodile na teh različnih mestih v času mojega mandata," je dodal.

Papež Benedikt XVI. | Avtor: Reuters Reuters

Benedikt XVI. je sicer odgovoren tudi za modernizacijo papeževanja. Med drugim je odprl račun na Twitterju in 12. decembra 2012 objavil svoj prvi tvit. "Dragi prijatelji, vesel sem, da lahko z vami navežem stik preko Twitterja. Hvala vam za dobrodušen odziv. Blagoslavljam vas iz vsega srca," je zapisal.

Vseskozi je nasprotoval "pohlepu" in "samozadostnosti" v Cerkvi in je zavračal vse pozive k modernizaciji Cerkve. Nasprotoval je odpravi celibata v Cerkvi in temu, da bi lahko duhovniški poklic opravljale tudi ženske. Leta 1986 je ostro obsodil homoseksualnost in istospolne partnerske zveze.

Bil je tudi oster nasprotnik komunizma. Leta 1984 je komunistične režime označil za "eno od sramot našega časa". V domovini Nemčiji ni bil najbolj priljubljen, saj je za številne simbol dogmatizma in konservativizma.

Obisk Frančiška pri Benediktu XVI. | Avtor: Reuters Reuters

Benedikt XVI. je odstopil februarja 2013 in s tem postal prvi papež po 700 letih, ki je odstopil. Ob odstopu je povedal, da so mu preveč opešale moči, da bi bil kos zahtevni službi. 

Za njegovega naslednika je bil izvoljen Jorge Maria Bergoglio, ki si je izbral ime Frančišek. Papež Frančišek bi lahko sledil zgledu svojega predhodnika. Pred kratkim je namreč povedal, da je že podpisal odstopno izjavo za primer, da bi bil iz zdravstvenih ali drugih razlogov nesposoben opravljati službo. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 12
  • Avatar Boris Hribljan
    boris42 16:11 31.december 2022.

    In v jok!

  • drecos123 14:08 31.december 2022.

    en lopov manj ha ha ha

  • Avatar Antikrist3
    Antikrist3 12:22 31.december 2022.

    Verjetno ga bodo pokopali z vsemi nacističnimi častmi, hehehe.