Parada v ponos Hrvatom

Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL Priprave na Parado ponosa 2012 Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL Hrvaški policisti, priprave na Parado ponosa 2012 Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL Split pred Parado ponosa 2012 Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL Hrvaški policisti, priprave na Parado ponosa 2012 Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL Hrvaški policisti, priprave na Parado ponosa 2012 Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL Priprave na Parado ponosa 2012
V Splitu je danes potekala druga Parada ponosa. Letošnji shod je varovalo približno 900 policistov, ki niso dovolili nobenih neugodnih presenečenj. Približno 500 udeležencev shoda so spremljali tudi s helikopterjem.
Oglej si celoten članek

Na drugi splitski Paradi ponosa so našteli okrog 500 udeležencev, podprlo pa jo je tudi več hrvaških ministrov in predstavnikov Evropske unije (EU).

Policija je sicer v popoldanskih urah preventivno pridržala približno 40 oseb, za katere so sicer ugotovili, da niso neposredno ogrožali parade ponosa. Kot je pojasnil predstavnik splitske policije Paško Ugrina so v širšem delu središča mesta, v katerem je potekal shod, prijeli osebe, ki so bile vinjene, so kalile red in mir ali niso imele osebnih izkaznic. Med njimi je bilo veliko mladoletnikov, ki so jih na policijo prišli iskati starši.

Na paradi prerivanje policistov in redarjev

Veliko število policijskih vozil in vodnih topov je bilo več ur pred parado razporejenih ob napovedani poti povorke, pa tudi med državljani je veliko policistov v civilu. Varnostno je bila Parada ponosa ocenjena kot dogodek visokega tveganja. Varovalo jo je 900 policistov.

Začetek parade ponosa je bil prestavljen na 15. uro, a so se ljudje začeli zbirati ob 13. uri, kot je bilo sprva načrtovano. Končala je je malce po 18. uri. Po zaključku letošnje, pa so za vse udeležence, ki so to želeli, organizirali prevoz do njihovih domov ali bivališč, ostale pa so prosili, naj ne izpostavljajo nobenih simbolov homoseksualne skupnosti.

Vladniki se le pridejo pokazat

Osrednje sporočilo letošnje parada ponosa je bilo boj proti diskriminaciji homoseksualnih parov v vsakdanjem življenju. Udeležbo na paradi sta napovedala hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić in notranji minister Ranko Ostojić ter še trije ministri levosredinske vlade.

Predsednica skupine lezbijk Kontre Sanja Juras je povedala, kako je veliko ministrov prišlo na Pride, niso pa naredili ničesar za pravice homoseksualne skupnosti. "Upamo, da nam bo letos država zagotovila pravico do mirnega zbiranja, za razliko od lanskega leta," je dodala.

Svoje predstavnike je poslalo tudi veleposlaništvo ZDA na Hrvaškem, ki je svoje državljane opozorilo na možno nasilje v Splitu, ter Evropska unija, ki parado ponosa spremlja v okviru izpolnjevanja hrvaških zavez za članstvo v EU.

Napad napovedali huligani

V izgredih na prvi dalmatinski paradi ponosa v Splitu junija lani je bilo nekaj ljudi ranjenih, policija pa je pridržala okoli 70 ljudi, ki so agresivno zmerjali in žalili udeležence shoda ter nanje metali različne predmete. Organizatorji so odgovornost za prekinitev prireditve pripisali policiji, ki je letos okrepila svoje sile z dodatnimi 300 policisti. Bali ap so se tudi napadov huliganov, ki so nase opozarjali že cel teden.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 12

  • 18:30 9. Junij 2012.

    "Pogovarjaš" se s spambotom.

  • 17:17 9. Junij 2012.

    Pa kaj če se sprehodijo čez split, to je dobro se prakticira zakone, pravice, ustavo! Saj navijače, verne tudi gayi …

  • 17:04 9. Junij 2012.

    Seveda ne gre primerjati Love parade, s trezno parado ponosa. To je absurd, pod vplivom drog so bili, ne vidiš …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.