Pestro vremensko dogajanje tudi na Balkanu

Foto: Pixsell
Foto: Pixsell
Na Hrvaško prihaja močnejša ohladitev. Jutri je za celotno državo razglašen vremenski alarm.
Oglej si celoten članek

Vreme na Hrvaškem bo podobno pestro kot pri nas. Hrvaški hidrometeorološki zavod za danes napoveduje zmerno do pretežno oblačno vreme, ponekod bodo rahle padavine. Na Jadranu bo občasno deževalo, v notranjosti in predvsem v gorah snežilo. Sneg in z njim žled, ki ju prenaša močan veter, lahko prideta tudi do obalnih območij. 

Pihal bo šibak do zmeren severovzhodni in severozahodni veter, na Jadranu zmerna do močna burja, na jugu pa močan jugo, ki bo ob koncu dneva obrnil v burjo. Najvišje dnevne temperature zraka od -1 do 3, na Jadranu od 6 do 11 stopinj Celzija.

Zaradi obilnih padavin iz več držav na Balkanu v teh dneh poročajo o poplavah, pa tudi žrtvah. Najhuje je na jugu in jugozahodu Srbije, kjer pogrešajo dve osebi, ki sta se verjetno utopili. O poplavah poročajo tudi iz Kosova in iz Bosne in Hercegovine, kjer je v narasli reki utonilo dekle.

Opozorila za danes in jutri

Za danes je za celotno hrvaško obalo izdano rumeno in oranžno opozorilo zaradi povečane in močne burje. Za Podvelebitski kanal je izdano rdeče opozorilo zaradi močnega vetra ter možnosti večernih neviht. Najmočnejši sunki vetra bodo dosegli med 65 in 130 kilometrov na uro. V Istri in Kvarnerju velja oranžno opozorilo zaradi močne burje s sunki do 110 kilometrov na uro.

Meteorologi pa jutri razglasili opozorila za vsa območja države.

V notranjosti bo lahko občasno snežilo, na Jadranu bo možen dež. Zelo vetrovno bo. Za Istro, območje Reke, Kvarner in območje Velebita je razglašen rdeči vremenski alarm zaradi zelo močne, nevihtne, tudi orkanske burje. Najmočnejši sunki vetra bodo lahko na delu Velebita dosegali hitrost do 180 kilometrov na uro. Poleg tega so ponekod, predvsem ob vznožju Velebita, možni poledica in sneg, tudi do 5 centimetrov.

Najnižje temperature bodo od -5 do 0, na Jadranu od 1 do 7 stopinj Celzija.

Nad zahodnim Sredozemljem se poglablja nov ciklon in se pomika proti južni Italiji. Nad srednjo Evropo se krepi območje visokega zračnega tlaka. Pestre vremenske razmere se bodo na Hrvaškem po napovedih nadaljevale tudi v prihodnjem tednu, podobno kot pri nas. V ponedeljek se bo namreč sneženje od juga okrepilo in zajelo večji del Slovenije. Več o vremenu lahko preberete tukaj.

dezurni@styria-media.si

Svet Opozorila in hude vremenske težave na Hrvaškem

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.