Petdeset let simbola miru

Foto: Žurnal24 Simbol miru je delo Geralda Holtoma.
Simbol miru praznuje svojo petdesetletnico. Ob tej priložnosti je nastala knjiga, ki pripoveduje zgodbo o njegovem nastanku in zgodovini.
Oglej si celoten članek

Simbol miru je eden od najpogosteje uporabljenih in najprepoznavnejših simbolov. Sprva je bil zasnovan kot uradni simbol kampanje za jedrsko razorožitev (CND) v Angliji, nato pa se je začel uporabljati kot znak protesta proti agresiji.

Leta 1958 ga je prvi narisal Gerald Holton, ki je pozneje o svoji stvaritvi povedal naslednje: "Obupan sem bil. Zelo obupan. Narisal sem sebe: podobo obupanega posameznika, ki svoje dlani obrača navzven in navzdol tako kot Goyev tlačan pred strelskim vodom. Vse skupaj sem oblikoval v črto in jo obkrožil."


Simbol miru krasi tudi številne zidove. © iStockphoto

 
Simbol odšel v svet
Simbol so v svoje namene začele uporabljati tudi druge skupine, ki so se bojevale za svoja prepričanja. Zunaj britanskih meja so ga prvič uporabili v 60. letih prejšnjega stoletja. Bayard Rustin , ena od ključnih oseb gibanja za državljanske pravice, je na protestih nosil simbol, brez katerega demonstracije proti vojni v Vietnamu ne bi bile to, kar so bile.

Moč simbola je vidna v odzivih, ki jih ta sproža med njegovimi podporniki in nasprotniki. V obdobju apartheida v Južnoafriški republiki je vlada poskušala simbol prepovedati, številne skrajno desničarske in fundamentalistične skupine pa so ga povezovale s komunizmom in celo satanizmom.

A simbol miru je premostil tudi to oviro. Čeprav je bil ustvarjen za potrebe CND, ni zanj nihče nikoli zahteval avtorskih pravic. Znak svobode lahko danes vsi prosto uporabljamo.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.