Svet
38 ogledov

Petdeset let simbola miru

Simbol miru je delo Geralda Holtoma. Žurnal24 main
Simbol miru praznuje svojo petdesetletnico. Ob tej priložnosti je nastala knjiga, ki pripoveduje zgodbo o njegovem nastanku in zgodovini.

Simbol miru je eden od najpogosteje uporabljenih in najprepoznavnejših simbolov. Sprva je bil zasnovan kot uradni simbol kampanje za jedrsko razorožitev (CND) v Angliji, nato pa se je začel uporabljati kot znak protesta proti agresiji.

Leta 1958 ga je prvi narisal Gerald Holton, ki je pozneje o svoji stvaritvi povedal naslednje: "Obupan sem bil. Zelo obupan. Narisal sem sebe: podobo obupanega posameznika, ki svoje dlani obrača navzven in navzdol tako kot Goyev tlačan pred strelskim vodom. Vse skupaj sem oblikoval v črto in jo obkrožil."


Simbol miru krasi tudi številne zidove. © iStockphoto

 
Simbol odšel v svet
Simbol so v svoje namene začele uporabljati tudi druge skupine, ki so se bojevale za svoja prepričanja. Zunaj britanskih meja so ga prvič uporabili v 60. letih prejšnjega stoletja. Bayard Rustin , ena od ključnih oseb gibanja za državljanske pravice, je na protestih nosil simbol, brez katerega demonstracije proti vojni v Vietnamu ne bi bile to, kar so bile.

Moč simbola je vidna v odzivih, ki jih ta sproža med njegovimi podporniki in nasprotniki. V obdobju apartheida v Južnoafriški republiki je vlada poskušala simbol prepovedati, številne skrajno desničarske in fundamentalistične skupine pa so ga povezovale s komunizmom in celo satanizmom.

A simbol miru je premostil tudi to oviro. Čeprav je bil ustvarjen za potrebe CND, ni zanj nihče nikoli zahteval avtorskih pravic. Znak svobode lahko danes vsi prosto uporabljamo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.