"Plačajte ali spustimo ebolo“

Foto: EPA
Foto: EPA
Češka vlada je s strani neznancev prejela zahtevo po plačilu denarja, v nasprotnem primeru neznanci grozijo z virusom ebole.
Oglej si celoten članek

Neznanci so v elektronskem sporočilu zapisali, da od češke vlade zahtevajo milijon evrov v bitcoinih. V kolikor njihovim zahtevam ne bi ustregli, bodo "po Pragi in drugih mestih razširili predmete okužene z virusom ebole“. Obenem so vlado opozorili, da bodo v primeru neodzivnosti o tem obvestili javnost.
 
Neznanci naj bi imeli virus ebole iz Liberije in naj bi ga bili pripravljeni razširiti na Češkem. Oblastem so naročili, da morajo plačilo izvesti v treh nakazilih, prvo v ponedeljek, drugo v sredo, tretjo pa po predaji okuženega materiala.

"Želijo povzročiti paniko" 

Češka policija je sporočila, da na zahteve neznancev niso odgovorili, saj izsiljevanja ne jemljejo zelo resno. "Edini namen izsiljevalcev je povzročiti paniko,“ so dejali. Izsiljevalci so uporabili zelo premeten način komunikacije, s čimer so otežili izsleditev. Če jih najdejo in spoznajo za krive, jim grozi do 12 let zapora.
 
Predstavnik zdravstvenega ministrstva je dejal, da je zelo malo verjetno, da bi se ebola razširila na Češkem. Ne verjame tudi v to, da bi bilo virus mogoče prinesti na Češko, kjer po njegovih besedah ni ugodno podnebje za širjenje ebole.
 
Češki premier Bohuslav Sobotka je dejal, da policija preiskuje primer. "Vlada ne želi podcenjevati razmer, pa tudi ne precenjevati," je povedal in dodal, da gre za nedopustno zlorabo razmer v Evropi, kjer je prisoten strah pred ebolo. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 08:17 31. Oktober 2014.

    ohh takšnih groženj bo vse več ...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.