Plenković sklical sestanek zaradi Slovenije

Foto: Profimedia
Seznanili se bodo s trenutnim stanjem odnosov med državama.
Oglej si celoten članek

Predsedniki parlamentarnih strank se bodo v četrtek na sestanku seznanili s trenutnim stanjem v odnosih med Hrvaško in Slovenijo. Hrvaški premier Andrej Plenković bo iskal podporo za pogajanja s Slovenijo o dvostranskem sporazumu o meji, navaja Večernji list. Neuradno naj bi bila podlaga za morebitni dogovor junijska odločitev arbitražnega sodišča, čeprav Hrvaška sodbe ne priznava. 

Cerar Zaščita za slovenske ribiče

Kot so zvedeli iz "krogov, ki so tesno povezani z vlado", se bodo s Slovenijo poskusili dogovoriti za poseben režim za hrvaške ribiče v Piranskemu zalivu. Ali bo do takšnega sporazuma tudi prišlo, bo odvisno od širine pasu, v katerem bo Slovenija pripravljena dovoliti takšen režim, še piše zagrebški časnik.

Želijo nadaljevati dialog

"Trenutno se pogovarjamo, odprli smo dialog. Še vedno imamo različna stališča, ko gre za odprto vprašanje o meji," je stanje opisala hrvaška zunanja ministrica Marija Pejčinović Burić za Novo TV. 

Ponovila je, da želi hrvaška vlada nadaljevati dialog s Slovenijo o reševanju spora o meji kot tudi o drugih odprtih vprašanjih. Ocenila je tudi, da se ne bodo uresničile napovedi iz Slovenije o blokadi vstopa Hrvaške v območje schengna.

O Sloveniji Andrej Plenković: Politika izsiljevanja ne pelje nikamor

Plenković se pripravlja na obisk slovenskega premierja Mira Cerarja v Zagrebu, do katerega naj naj bi v skladu z njunim dogovorom na julijskem srečanju v Ljubljani prišlo septembra. Napovedal je, da pričakuje Cerarja v Zagrebu v tednu, ko se bo vrnil z zasedanja Generalne skupščine ZN v New Yorku. Plenković bo v ZDA med 18. in 21. septembrom, so potrdili v hrvaški vladi.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.