Svet
1312 ogledov

Plenković sklical sestanek zaradi Slovenije

Srečanje Mira Cerarja in Andreja Plenkovića v Ljubljani
Seznanili se bodo s trenutnim stanjem odnosov med državama.

Predsedniki parlamentarnih strank se bodo v četrtek na sestanku seznanili s trenutnim stanjem v odnosih med Hrvaško in Slovenijo. Hrvaški premier Andrej Plenković bo iskal podporo za pogajanja s Slovenijo o dvostranskem sporazumu o meji, navaja Večernji list. Neuradno naj bi bila podlaga za morebitni dogovor junijska odločitev arbitražnega sodišča, čeprav Hrvaška sodbe ne priznava. 

Slovenija 11.04.13, piranski zaliv, ribici, ciplji, ribolov, foto: Zurnal24 Cerar Slovenija Zaščita za slovenske ribiče

Kot so zvedeli iz "krogov, ki so tesno povezani z vlado", se bodo s Slovenijo poskusili dogovoriti za poseben režim za hrvaške ribiče v Piranskemu zalivu. Ali bo do takšnega sporazuma tudi prišlo, bo odvisno od širine pasu, v katerem bo Slovenija pripravljena dovoliti takšen režim, še piše zagrebški časnik.

Želijo nadaljevati dialog

"Trenutno se pogovarjamo, odprli smo dialog. Še vedno imamo različna stališča, ko gre za odprto vprašanje o meji," je stanje opisala hrvaška zunanja ministrica Marija Pejčinović Burić za Novo TV. 

Ponovila je, da želi hrvaška vlada nadaljevati dialog s Slovenijo o reševanju spora o meji kot tudi o drugih odprtih vprašanjih. Ocenila je tudi, da se ne bodo uresničile napovedi iz Slovenije o blokadi vstopa Hrvaške v območje schengna.

Andrej Plenković O Sloveniji Svet Andrej Plenković: Politika izsiljevanja ne pelje nikamor

Plenković se pripravlja na obisk slovenskega premierja Mira Cerarja v Zagrebu, do katerega naj naj bi v skladu z njunim dogovorom na julijskem srečanju v Ljubljani prišlo septembra. Napovedal je, da pričakuje Cerarja v Zagrebu v tednu, ko se bo vrnil z zasedanja Generalne skupščine ZN v New Yorku. Plenković bo v ZDA med 18. in 21. septembrom, so potrdili v hrvaški vladi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.