Slovenija
4630 ogledov

"Erjavec je agresiven in nesramen"

Karl Erjavec EPA
Ostre besede na račun vodje naše diplomacije, ki "za razliko od premierja absolutno ni človek dialoga".

Hrvaška zunanja ministrica Marija Pejčinović Burić je bila danes ostra do obnašanja in izjav svojega slovenskega kolega Karla Erjavca glede poskusov reševanja odprtih vprašanj med Hrvaško in Slovenijo. Pejčinović Burićeva je v današnji oddaji hrvaškega radia o delu hrvaške vlade obžalovala, ker Erjavec nastopa "tako agresivno in nesramno" ter dejala, da "gre čez vse meje".

"To je njegov način komuniciranja, ki kaže tudi na določeno zvrst negotovosti. Če bi bili tako prepričani v to, kar govorijo, ne bi bilo toliko nervoze," je izjavila vodja hrvaške diplomacije dan po udeležbi na blejskem strateškem forumu. Na njem sta se z Erjavcem srečala samo protokolarno.

Erjavec je včeraj dejal, da sestanek s hrvaško kolegico ob robu foruma ne bi imel smisla, saj nima nobenih pooblastil, da bi spremenila hrvaško stališče glede arbitraže. Med drugim je ocenil hrvaško zavračanje arbitražne sodbe kot "škandalozno" in kritiziral Hrvaško, češ da ima odprta vprašanja glede meje z vsemi svojimi sosedami in ne le s Slovenijo.

Pejčinović Burićeva je danes še dejala, da so bili udeleženci foruma na Bledu, s katerimi se je pogovarjala, začudeni, ker je slovenski državni vrh izkoristil konferenco za ozke cilje - da bi obtožil Hrvaško kršitev evropske pravne zakonodaje, ker Zagreb ni priznal junijske odločitve arbitražnega sodišča o meji.

Steklenice rdečega vina Odločeno Slovenija Tožbo glede terana bodo vložili v drugi polovici meseca

Erjavec drugače

Zunanji minister Karl Erjavec se je sicer včeraj ob robu strateškega foruma na Bledu tudi sam sestal s podpredsednikom Evropske komisije Fransom Timmermansom. Po pogovorih je dejal, da je Timmermans potrdil znano stališče, da je treba razsodbo arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško uresničiti.

Timmermans se je pred tem na Bledu sestal tudi s hrvaško zunanjo ministrico. Sporočil ji je, da Evropska komisija pričakuje, da bo Hrvaška spoštovala mednarodno pravo in arbitražno odločbo ter da to ni pomembno samo za reševanje vprašanja meje med Slovenijo in Hrvaško, temveč tudi za urejanje odnosov v regiji.

Po njegovih besedah ima Slovenija podporo Evropske komisije pri vzpostavljanju dialoga glede implementacije arbitražne razsodbe.

Kot je dejal, je bil Timmermans presenečen nad "trdim" stališčem Hrvaške, da ne namerava spoštovati arbitražne odločbe, in nad odzivom hrvaškega premierja Andreja Plenkovića, ki je kritiziral podpredsednika Evropske komisije.

Erjavec je poudaril, da je bila udeležba Timmermansa na blejskem forumu pomembna, saj se je lahko "soočil z realnostjo v tem prostoru". "Hrvaška je najmlajša članica EU in pričakuje se, da članice EU spoštujejo mednarodno pravo in zaveze. Pravzaprav se je prvič zgodilo, da neka država članica tako močno vztraja pri nespoštovanju mednarodnega prava," je poudaril.

Evropska komisija ima po njegovih navedbah ustrezne instrumente, ki bi lahko pripomogli k temu, da bi Hrvaška spoštovala arbitražno razsodbo.

Slovenija 11.04.13, piranski zaliv, ribici, ciplji, ribolov, foto: Zurnal24 Slovenija Nova provokacija hrvaških ladji Miro Cerar Arbitraža Slovenija Miro Cerar Hrvaško opozoril, da njegovo potrpljenje ni brezmejno

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 18
  • Avatar praufo
    praufo 14:55 06.september 2017.

    borči se je objemal in slikal z jadranko kosor, pa s kolindo pa kaj je bilo? najbrž so vse slike u redu, ampak to je tudi vse, je pa res da je tudi fotografa nekdo plačal ... ne vem, če ...prikaži veče si predsednik vlade, države, si šef in kot šef naj se to pokaže, razen če gre samo za slike

  • leonardo 14:28 06.september 2017.

    Bravo Erjavec! Naj vedo, da enkrat morajo poslušati tudi ostale. Ne morejo tiščati glave v pesek kot noji. Ne vem, kdaj bo Cerarju svanulo!

  • Avatar praufo
    praufo 14:28 06.september 2017.

    hrčki so rekli, da ne priznajo sporazuma, za slovenčke je pa kot dokončna razsodba, kar je super, ampak kaj sledi, vojaško smo sirote proti njim, pogajanja pa ne more bit, a lahko ti kmetavzi že povedo o čem bi se ...prikaži več pogajal in dogovarjal, ... kaj se boš še pogajal, po 25 tih letih, najmanj kar je, je izgnat hrvaškega veleposlanika in narediti blokade na mejah