Slovenija
3084 ogledov

Nova provokacija hrvaških ladji

Slovenija 11.04.13, piranski zaliv, ribici, ciplji, ribolov, foto: Zurnal24 Žurnal24 main
V Piranskem zalivu je prišlo do incidenta, potem ko so na slovensko stran vplula hrvaška plovila.

V slovenske vode je priplulo pet plovil, kasneje sta sledili še hrvaški policijski plovili. Med slovenskimi in hrvaškimi policisti je prišlo do izmenjave opozoril, s čimer se je incident zaključil. Plovila pa so se po poročanju 24.com, kjer so o incidentu poročali prvi, na območju zadržala približno uro in pol.

Gre za najnovejšega v vrsti incidentov v Piranskem zalivu po junijski razsodbi arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško, ki je večino Piranskega zaliva prisodilo Sloveniji. Kot so v petek za STA pojasnili pri slovenski policiji, so od razsodbe obravnavali skupno 142 dogodkov oziroma incidentov, pri čemer je šlo za 279 vplutij plovil.

Hrvaški premier Andrej Plenković je že v sredo slovensko stran že razburil z obljubami ribičem v Umagu in Savudriji, da lahko še vedno lovijo do sredine Piranskega zaliva, kar je seveda v nasprotju z odločbo arbitražnega sodišča, za katero slovenska politika vztraja, da je že izvršljiva. Predsednik vlade Miro Cerar pa je nato v petek opozoril, da potrpljenje s Hrvaško glede implementacije arbitražnega sodišča ni brezmejno ...
 
*Fotografija je simbolna.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.