Slovenija
20422 ogledov

Po arbitraži na delo kartografi

Interaktivni zemljevid
1/2
Žurnal24 main
Arbitraža, ki je določila meje med Slovenijo in Hrvaško, je spremenila tudi podobo Slovenije in njene površine.

Državni kartografi bodo z delom začeli kmalu. Površina Slovenije se bo tudi uradno spremenila. Kako pa bodo odreagirali svetovni ponudniki zemljevidov, na primer Google?

Država, ki mora v skladu z arbitražnim sporazumom sodbo o meji implementirati v šestih mesecih, bo med drugim morala tudi na novo začrtati državne meje na državnih kartah in v digitalnih zbirkah geodetskih podatkov, ki jih vodi in vzdržuje geodetska uprava (GURS). Spremenila pa se bo tudi površina ozemlja Republike Slovenije, ki je doslej uradno znašala 20.273 kvadratnih kilometrov.

meja Kritične točke Slovenija Kaj pravi sodba arbitražnega sodišča o kritičnih točkah?

Do sodbe arbitražnega sodišča je po pojasnili ministrstva za okolje, Slovenija na dosedanjih kartografskih prikazih meje na državnih topografskih kartah in načrtih ter digitalnih zbirkah državno mejo zarisala v skladu z geodetsko evidenco GURS na dan osamosvojitve 25. junija 1991. "GURS bo podatke o državni meji med Slovenijo in Hrvaško po zaključenem postopku implementacije razsodbe arbitražnega sodišča vključil v vse svoje evidence in te podatke uporabil tudi v vseh izdelkih, ki nastajajo na podlagi navedenih evidenc v evropskem prostoru," so še izpostavili na ministrstvu, ki ga vodi Irena Majcen, in nadaljevali, da bodo tako tudi vsi mednarodni uporabniki, ki v svojih izdelkih in kartografskih prikazih uporabljajo njihove podatke, dobili zaris mejne črte na podlagi razsodbe.

Država oziroma GURS pa seveda nima vpliva na uporabnike podatkov, ki jih pridobivajo iz drugih virov ali celo kartografske zarise meja izdelujejo sami. In prav tukaj se zna zaplesti, saj smo Slovenci na primer pri pripravi atlasov sveta skorajda povsem odvisni od tujih založniških hiš in posledično njihovih uredniških odločitev.

Pred dnevi se je po končni razsodbi arbitražnega sodišča sestala delovna skupina za implementacijo razsodbe, ki jo sestavljajo predstavniki vseh ministrstev. Skupina se je seznanila s potekom meje in identificirala konkretne naloge za implementacijo razsodbe.

Kaj pa spletni velikan?

Za zdaj tako tudi še ni jasno, kako bo odreagiral eden izmed najbolj uporabljanih spletnih ponudnikov zemljevidov - Google Maps - pri določitvi državne meje. Pri spletnem velikanu se na vprašanje Žurnala24 ni odzval, so nam pa pred tremi leti ob ruski priključitvi polotoka Krim pojasnili, da si Google Maps prizadeva predstaviti sporne regije in meje karseda objektivno: "Če obstajajo lokalne različice spletne strani Google Maps, pa sledijo lokalnim pravilom glede postavljanja meja in poimenovanj."

Poleg državne meje pri polotoku Krim, kjer je na ukrajinski različici spletne strani z Googlovimi zemljevidi Krim ukrajinski, v Rusiji ruski, medtem ko je drugje po svetu meja označena kot nedorečen, so pri Googlu podobno ravnali tudi pri pokrajini Kašmir, ki jo za svojo razglašata tako Indija kot Pakistan, označena kot del Indije. Ker pa Pakistanci nimajo svoje različice Googlovih zemljevidov, vidijo meje v Kašmirju prikazane tako kot preostali svet – kot nedorečeno območje.

Pred leti Google že razburil Hrvate ...

Google del meje med Slovenijo in Hrvaško mestoma prikazuje s prekinjeno črto, ki uporabnika opozarja na nedorečenost. Hrvaško je pred leti sicer precej razburilo, da spletni atlas Google Earth sporne zaselke ob Dragonji vključuje v državni okvir Slovenije.

Hrvaško ministrstvo za zunanje zadeve in evropske integracije se je na napačen zemljevid že odzvalo in poslalo zahtevek za popravek. Državno mejo je Google nato tudi spremenil.

barbara erzen@zurnal24.si

Na podobi Google Eartha je razvidno, da so sporni zaselki skupaj z Jorasovo hišo Google Earth Slovenija Google pritrdil Jošku Jorasu
 
Komentarjev 12
  • Janez_53 09:36 29.julij 2017.

    Sprehajalec, prej bi rekel, da si butelj ti, kajti bolj pametni od tebe in mene so določili mejo NA ZAHTEVO SLOVENIJE IN HRVAŠKE! Ko so pa Hrvati zavohali, da ne bo meja po njihovih željah, pa so po svoji stari ...prikaži več navadi hoteli odstopiti od arbitraže, kar pa po mnenju pametnejših od naju enostavno ni mogoče. Toliko o tem, kdo je butelj in kdo ne.

  • sprehajalec 22:06 28.julij 2017.

    Ma kakšna arbitraža, butlji neumni. Hrvaška je noče, torej tudi Slovenija ne. Gre se samo za Pahorjevih 10 minut slave. Vseeno je, če se te zadeve čez 50 let urejajo. Bodo bolj pametni ljudje zraven.

  • Onlytime 13:15 28.julij 2017.

    Kaj bomo zdaj še manjši za kakšen meter? Že itak smo tako mali, da se nam vssk centimeter pozna.