Slovenija
443 ogledov

S hrvaškimi kršitvami bo Slovenija seznanila Evropsko komisijo

Piran Saša Despot
Premier Miro Cerar zagotavlja, da je vladajoča koalicija enotna glede implementacije razsodbe arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško.

Cerar je napovedal, da bo Slovenija Evropsko komisijo seznanila s hrvaškimi kršitvami. Zunanji minister Karl Erjavec bo tako obvestil komisijo o kršitvah hrvaške strani, tudi na morju, kjer je po Cerarjevih besedah zdaj meja že določena in je "zadeva jasna"

Pismo bo Erjavec poslal, ko ga bo Cerar proučil in potrdil. "Mi ne moremo dopustiti, da Hrvaška krši arbitražno odločbo, zlasti v tistem delu, ki se nanaša na morje, kjer je meja dokončno določena," je poudaril Erjavec. Ta želi Evropsko komisijo opozoriti, "da ne gre več zgolj za vprašanje določitve slovensko-hrvaške meje, ampak da gre tudi za vdore v t. i. schengensko območje". 

Erjavec je pojasnil, da jih moti predvsem to, "da Hrvaška ves čas pravi, da se je treba vzdržati enostranskih dejanj, v resnici pa lahko ugotovimo, če pogledamo poročilo policije, da se hrvaška stran ne vzdržuje enostranskih dejanj. Na morju je meja določena, njihova plovila pa ves čas vdirajo v slovenski morski prostor, tudi v schengensko območje"

Cerar opozarja, da je treba delati preudarno

Cerar je poudaril, da je treba k implementaciji pristopiti odgovorno, preudarno in zelo odločno ter ob upoštevanju mednarodnopravnih pravil, arbitražnega sporazuma in ostalih mednarodnih standardov. "Moramo biti aktivni, a ne smemo preveč hiteti, da ne bi naredili napake, ki bi nam škodila," je še dejal premier, ki vztraja, da je treba s Hrvaško vendarle poskusiti doseči dogovor o implementaciji razsodbe arbitražnega sodišča, čeprav se zaveda, da do takšnega dogovora ne bo lahko priti.

Karel Erjavec Meja Slovenija Erjavec: Če bi bil Cerar, Plenkovića sploh ne bi sprejel

Najprej moramo ponuditi roko, potem pa ...

Opozoril je še, da je naloga obeh držav, da po arbitražnem sporazumu in v skladu z njim v šestih mesecih pripravita vse potrebno za implementacijo. Slovenija mora Hrvaško k temu spodbujati, tudi zato, ker to od nas pričakuje mednarodna javnost, je še dejal Cerar. Hrvaški moramo ponuditi roko, da to storimo skupaj, je dodal.

Če bo bo hrvaška vlada še naprej ignorirala arbitražno odločbo, pa bo po premierjevih besedah moralo priti do implementacije razsodbe po drugi poti. Ni pa primerno že zdaj napovedovati blokade schengna in podobno, je dejal v odgovoru na novinarsko vprašanje.

V pravem trenutku bomo potegnili prave poteze, je še dejal Cerar, ki se je tudi zavzel, da Slovenija ne bi preskakovala določenih vrst, a ostane pri implementaciji razsodbe vseskozi trdna in odločna.

ladja Slovenija Evropska komisija pričakujejo implementacijo sodbe

Priprave so v teku

Ne glede na uspeh pogovorov s Hrvaško, se Slovenija že zdaj pripravlja na implementacijo arbitražne razsodbe, je zagotovil. Dodal je, da je za implementacijo arbitražnega sporazuma pristojna vlada, ki je na tem področju po njegovih beseda že zdaj zelo aktivna.

O smiselnosti svojega napovedanega septembrskega obiska na Hrvaškem, je Cerar še dejal, da bo ta smiseln samo v primeru, če bo govora o in predvsem o implementaciji arbitražnega razsodbe, v nasprotnem primeru bo potreben temeljit razmislek o obisku.

Komentarjev 2
  • Avatar praufo
    praufo 15:38 20.julij 2017.

    problem ni na strani hrvatske, ampak na naši strani, ki bi enkrat želeli imeti mejo urejeno, torej AKCIJA, kar bi pa za hrvatsko pomenilo enostransko dejanje agresije ... žal je pač slovenska oblast tako skromno zlobna v primerjavi z njimi ...prikaži več in ima tako skromno domišljijo, da se nam naši hrčki smejejo vsak dan in cel dan ... ja nič pogajajte se in objemajte in ližite, samo to še znate, upam , da bo murko nov predsednik RS

  • franke 14:59 20.julij 2017.

    BOMO SAMO JOKCALI ? VOJSKO NA MEJO IN PIKA.