Slovenija
110 ogledov

Cerar: Vsak korak moramo temeljito premisliti

meja Saša Despot
Slovenski politični vrh je za enotno spoštovanje arbitražne sodbe in njeno implementacijo v dialogu s Hrvaško ter ob obveščanju Evropske komisije.

Predsedniki parlamentarnih strank ter predsednik republike Borut Pahor, predsednik DZ Milan Brglez in predsednik DS Mitja Bervar so se sestali na temo arbitražne sodbe. Premier Miro Cerar je po srečanju povedal, da si slovenski politični vrh zagotavlja trdno odločenost za enotno spoštovanje arbitražne sodbe in njeno implementacijo v dialogu s Hrvaško ter ob obveščanju Evropske komisije. 

"Vsak korak moramo temeljito premisliti, ga sprejeti premišljeno in vseskozi vzdrževati dialog s Hrvaško v duhu dobrososedskih odnosov," je povedal Cerar. Današnji razgovor je označil za konstruktiven. Izpostavili so pomen odločbe za širšo regijo, še posebej za države Zahodnega Balkana. 

arbitraža | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Pahor: Imamo enkratno priložnost

"Imamo enkratno priložnost, da enkrat za vselej zapremo to poglavje. Ne bo lahko zaradi stališča hrvaške države, vendar pa mislim, da je s potrpežljivo in modro politiko to mogoče storiti tako, da se bomo čutili vsi potem zadovoljne, ker je bilo to vprašanje enkrat za vselej na osnovi sodišča, ki ga je določil arbitražni sporazum, sprejeto in rešeno," je dejal Pahor.

Pahor je dejal, da je z razsodbo zelo zadovoljen. Prepričan je, da bi katerakoli odločitev prej ali pozneje glede rešitve meje s Hrvaško ne bi bila za Slovenijo ugodnejša od te, ki jo je Slovenija dosegla z arbitražnim sporazumom. Zaveda se, da bo uveljavitev problem, ker Hrvaška razsodbe ne priznava, a poudarja, da je treba dogovor doseči "mirno, preudarno in tako, da se ohrani mir in varnost in okrepi zaupanje in dobrososedstvo na dolgi rok". 

Pahor je prepričan, da je pravo na strani Slovenije. Ocenjuje tudi, da bo zelo pomembno, da bo v dialogu pomagala Evropska komisija in da bo mednarodna skušnost spodbudila obe državi, da prideta do rešitve vprašanja na osnovi mednarodnega prava in odločitve arbitraže. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • ode 19:56 11.julij 2017.

    Narod naš dokaze hrani. Že leta 1991 je šlo za veleizdajo, ko je tedanja oblast izročila Hrvaški ozemlje na levi strani Dragonje in s tem izhod na odprto morje.

  • Avatar Leon
    Leon 19:56 11.julij 2017.

    Cerar: Vsak korak moramo temeljito premisliti......................ali pa počakajte še teh 25 let ,menda bo kar konec sveta ! Aja pa še referendum o zaupnici vladi bo jeseni !

  • McBobo 19:56 11.julij 2017.

    Cerar, ti samo razmišljaš, ne narediš pa nič za svojo plačo.