Slovenija
624 ogledov

Cerar v neformalnih pogovorih dobil podporo

Miro Cerar Epa
Slovenski premier Miro Cerar je na vrhu Zahodnega Balkana v Trstu izpostavil pomen vladavine prava za regijo. V neformalnih pogovorih je dobil podporo smeri, ki jo zagovarja Slovenija.

"Slovenija je tukaj nek pomemben most med Evropsko unijo in državami Zahodnega Balkana, saj lahko s svojim poznavanjem regije veliko pripomore in tudi dejansko pripomoremo k boljšemu razumevanju drug drugega in pri določenih vprašanjih prevzemamo tudi pobude," je dejal predsednik vlade Miro Cerar ob robu srečanja. 

Cerar je danes posebej izpostavil pomen vladavine prava za to območje. "Gre za države, ki so obremenjene s preteklostjo in z različnimi konflikti, zato je še posebej pomembno, da prav s spoštovanjem mednarodnopravnih norm in prava nasploh pokažejo, da so sposobne doseči raven, kakršno mora ves čas zagotavljati tudi Evropska unija," je bil jasen premier.

Kot je dodal, je v tem pogledu izpostavil prav pomen arbitražne odločbe med Slovenijo in Hrvaško, "ki je vzorčen primer, kako lahko na pravni način pridemo do zavezujoče odločbe, ki reši pomemben spor med državama".

Podpora spoštovanju in implementacije odločbe

"V neformalnih pogovorih sem dobil podporo smeri, ki jo zavzema Slovenija, to je smeri spoštovanja arbitražne odločbe, spoštovanja mednarodnega prava in vladavine prava," je povedal ter dodal, da je dobil tudi podporo za smer implementacije odločbe: "O tem sicer nismo razpravljali na formalnem delu, ampak to je, jaz mislim, edina pot in to razumejo tudi državniki, politiki najvišjega ranga."

Potrdil je, da je na kratko govoril tudi z nemško kanclerko Angelo Merkel, pri čemer je slednja ponovila stališče nemške vlade in nje osebno, da je treba odločbo spoštovati.

Karel Erjavec | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Bruselj ne sme pozabiti na Zahodni Balkan

O spoštovanju mednarodnih pogodb je govoril tudi zunanji minister Karl Erjavec. V pogovoru z britanskim zunanjim ministrom Borisom Johnsonom in evropskim komisarjem za širitvena pogajanja Johannesom Hahnom je izrazil prepričanje, da mora biti na bruseljski agendi ves čas tudi situacija na Zahodnem Balkanu.

"Ta ni preprosta, je zapletena. Gre tudi za vprašanje stabilnosti, stabilnost EU pa je odvisna tudi od stabilnosti Zahodnega Balkana," je poudaril. Pri tem se je navezal na problematiko migracij, kjer sta po Erjavčevem prepričanju potrebni enotna politika in zagotovitev varovanja zunanjih meja EU.

Erjavec: Bilateralna vprašanja se rešujejo prepočasi

Erjavec ocenjuje, da se meja s Hrvaško in druga bilateralna vprašanja rešujejo prepočasi. V pogovoru z Johnsonom je slednji izrazil razumevanje pomena spoštovanja mednarodnega prava in slovenskega stališča, da je treba odločbo arbitražnega sodišča spoštovati.

Erjavec ga je opozoril, da je vprašanje meja eden ključnih izzivov pri stabilizaciji Zahodnega Balkana. "Vemo, da v okviru nekdanje Jugoslavije meje niso bile definirane in da praktično znotraj Zahodnega Balkana ne glede na to, da imamo nove države, ostaja vrsta odprtih mejnih vprašanj. Po 26 letih ta vprašanja še vedno niso rešena," je poudaril.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.