Slovenija
271 ogledov

Prvi odzivi slovenskega političnega vrha: Arbitraža je bila najboljša možna rešitev mejnega vprašanj

arbitraža
1/18
Saša Despot
Slovenski premier Miro Cerar je poudaril, da bo Slovenija nadaljevala z dobrim sodelovanjem s Hrvaško in ne bo storila ničesar, kar bi poslabšalo medsebojne odnose.

Premier Miro Cerar je v odzivu na sodbo arbitražnega sodišča dejal, da je prišel zgodovinski trenutek za Slovenijo. Poudaril je, da je potrebno odločbo spoštovati, saj je nerešeno mejno vprašanje predolgo obremenjevalo prebivalce. "Slovenija bo nadaljevala z dobrim sodelovanjem s Hrvaško in ne bo storila ničesar, kar bi poslabšalo medsebojne odnose," je poudaril predsednik vlade, ki je kasneje po telefonu poklical hrvaškega predsednika vlade Andreja Plenkovića in ga povabil k dialogu o implementaciji. Povabil ga je na srečanje, dobita se 12. julija v Ljubljani.

Glede odločitve o Hrvaškem izstopu pa je Cerar dejal, da je sodišče v posebni razsodbi preučilo hrvaške očitke o nedovoljeni komunikaciji med slovensko agentko in slovenskim arbitrom ter ugotovilo, "da sporazum še vedno velja".

V naslednjih dneh naj bi sodbo slovenska oblast temeljito preučila, saj je sodba kompleksna in obsežna."Šele ko jo bomo preučili, bomo lahko storili naslednje korake," je še dejal Cerar.

Zunanji minister Karl Erjavec pa je dejal, da današnja sodba potrjuje, da je Slovenija pomorska država. Arbitražno sodišče pa da je izpolnilo svoj mandat.

Borut Pahor jutri z Grabar Kitarovićevo

Predsednik republike Borut Pahor je dejal, da je Slovenija lahko danes zadovoljna, da je danes arbitražno sodišče dokončno določilo celotno mejo med Slovenijo in Hrvaško.

Odločitev za arbitražo, ki jo je pred osmimi leti podpisal prav Borut Pahor, pa se je po njegovih besedah po 18 letih neuspešnih poskusov izkazala za najboljšo možno rešitev mejnega vprašanja med sosednjima državama."Ne dvomim, da bodo določene ocene drugačne, vendar moje mnenje je, da se bomo v prihodnosti današnje dločitve z veseljem spomnili, ne samo zaradi Slovenije in njenega prehoda na odprto morje," je dejal Pahor in napovedal, da se bo jutri srečal s hrvaško predsednico Kolindo Grabar-Kitarović in na koncu poudaril pomen dialoga med obema državama.

Nekdanji predsednik Danilo Türk in poznavalec mednarodnega prava pa je dejal: "Prvi vtis je, da je razsodba arbitražnega sodišča glede meje med Slovenijo in Hrvaško zelo skrbno pripravljena, zelo pretehtana, zelo podrobna in daje rešitve, ki bi jih pravzaprav lahko ocenili kot uravnotežene."

Komentarjev 2
  • Johan Spohan 20:40 30.junij 2017.

    Ta klovn Pahor pa bo takoj odšel v Dubrovnik in lezel v rit hrvaški bajsic Klotildii. Imapa res velik manevrski prostor za ritolezenjeI

  • Avatar Leon
    Leon 19:51 29.junij 2017.

    ."Ne dvomim, da bodo določene ocene drugačne, vendar moje mnenje je, da se bomo v prihodnosti današnje odločitve z veseljem spomnili, ne samo zaradi Slovenije in njenega prehoda na odprto morje," je dejal Pahor ...............Vprašajte Joška Jorasa kako se bo ...prikaži več z veseljem spomnil današnjega dne in svoje 26 letne kalvarije ,ko ga je slovenska oblast vrgla v Hrvaške hijene . Kdo bo branil Slovence na ozemlju ,ki ga Hrvati ne priznavajo za slovenskega ?