Slovenija
3272 ogledov

Minister Karel Erjavec o hrvaških incidentih: "To pa ni več hec"

Karel Erjavec Saša Despot
Zunanji minister Karel Erjavec je pozval k razpravi vlade o enostranskih dejanjih Hrvaške v Piranskem zalivu.

Enostranska dejanja Hrvaške v Piranskem zalivu so po besedah ministra Karla Erjavca, ki jih povzema STA, neposreden poseg v suverenost Slovenije in schengna. Minister pričakuje, da bo vlada o tem razpravljala že ta teden in v povezavi s tem poslala tudi pismo Evropski komisiji.

Od razglasitve arbitražne odločbe je slovenska policija v Piranskem zalivu namreč zaznala že 52 incidentov, kjer je šlo za kršitve meje, določene na podlagi arbitražne odločbe. Pomagal ni niti obisk hrvaškega predsednika Andreja Plenkovića v Ljubljani. Predsednik vlade Miro Cerar je takrat izpostavil, da Slovenija ne bo povzročala napetosti in pozval naj za izogibanje morebitnim incidentom obe državi izvajata jurisdikcijo v skladu z razsodbo.

"Takšna enostranska dejanja so neposreden poseg v suverenost Slovenije in suverenost schengna. To pa ni več hec," je po poročanju STA danes še povedal minister, ki pričakuje, da se bo Evropska komisija odzvala, ko jo bo Slovenija obvestila o vseh teh zadevah. Meni tudi, da bi bilo treba napisati pismo komisiji, ker nima smisla opozarjati z diplomatsko noto na vsak incident.
 
Minister Erjavec je v svojem slogu pojasnil tudi, da se s hrvaško kolegico Marijo Pejčinović Burić danes v Bruslju nista pogovarjala, saj se je zelo težko pogovarjati, ko pa Hrvaška vztraja pri stališču, da arbitražna odločba zanje ne obstaja in ne velja. "Ne vidim posebnega smisla, da se pogovarjava, če stojiva na različnih bregovih," je dodal.
 
Komentarjev 8
  • Avatar mike1968
    mike1968 07:20 18.julij 2017.

    Ker gre za Scengensko mejo, jo je potrebno zavarovati, da ne bo spet prišlo pod vprašaj naše varovanje schengenske meje.........

  • McClain 07:12 18.julij 2017.

    sam me vseeno za ta del schengna manj skrbi, kot za tisti na jugu Italije, kjer tisoči vsako noč brez vseh papirjev, potencialni teroristi, barabe, neotesanci in kriminalci vseh vrst prebegajo kolikor jih je volja.

  • Žvižgač 23:47 17.julij 2017.

    On bo dal jajca v Umagu na vikendu. Bedak, ki ga podpirajo tisti, ki ničesar ne razumejo.

Sorodne novice