Slovenija
125 ogledov

Tožbo glede terana bodo vložili v drugi polovici meseca

Steklenice rdečega vina
Rok za vložitev tožbe je sicer 4. oktober.

Slovenija bo tožbo proti Evropski komisiji zaradi izjeme Hrvaški pri uporabi imena teran predvidoma vložila v začetku druge polovice septembra. Slovenija bo na Sodišču EU spodbijala delegirani akt, po katerem lahko Hrvaška ime sorte grozdja teran uporablja za vino z zaščiteno označbo porekla Hrvatska Istra pod pogoji, da sta naziva Hrvatska Istra in teran na istem vidnem polju ter da je napis teran manjši.

Steklenice rdečega vina Vino Slovenija Hrvaško vino od danes lahko nosi ime teran

Vlada je zeleno luč za vložitev tožbe proti Evropski komisije glede terana prižgala 21. julija, ko je delegirani akt z objavo v Uradnem listu EU tudi začel veljati. Kmetijski minister Dejan Židan je tedaj ocenil, da obstaja velika verjetnost, da Slovenija tožbo dobi.

Teran, tako rdeče, da bi mu lahko rekli črno. Teran Slovenija Teran: So Hrvati ponaredili dokumentacijo?

V Evropski komisiji, kjer že vseskozi poudarjajo, da delujejo v skladu z zakonodajo EU, so tedaj v odzivu na napoved tožbe dejali, da je dostop do sodišča EU na voljo vsem članicam unije in da jemljejo na znanje namero Slovenije, da se bo glede terana obrnila na sodišče.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.