Slovenija
350 ogledov

Hrvaško vino od danes lahko nosi ime teran

Steklenice rdečega vina
Danes začne veljati delegirani akt za dodelitev omejene izjeme Hrvaški pri uporabi imena teran. Za Hrvaško je zgodba s teranom s tem končana, a Slovenija aktu odločno nasprotuje, zato je do konca avgusta napovedala tožbo proti Evropski komisiji.

Zgodba s teranom je izbruhnila aprila 2013 v okviru zasedanja kmetijskih ministrov EU v Luksemburgu. Potem ko je Slovenija s trgovinskih polic umaknila hrvaško vino z oznako teran, je Hrvaška protestirala in pozvala k skupni čezmejni zaščiti terana.

Evropska komisija je tedaj izpostavila, da je teran na trgu EU zaščiten kot slovensko vino, zato nobeno hrvaško vino ne more na ta trg s tem imenom, ter da Hrvaška ni izrazila nasprotovanja, ko je Slovenija teran registrirala kot zaščiteno označbo porekla.

Napis teran mora biti manjši

Delegirani akta za dodelitev izjeme Hrvaški ima tri člene, dolg je približno štiri strani in pol. Po prvem členu bo lahko Hrvaška ime sorte grozdja teran uporabljala izključno za vino z zaščiteno označbo porekla Hrvatska Istra pod pogoji, da bosta naziva Hrvatska Istra in teran na istem vidnem polju ter da bo napis teran manjši.

Po drugem členu akta je mogoče vina Hrvatska Istra, proizvedena pred uveljavitvijo akta, prodajati do izčrpanja zaloge, tudi če ne spoštujejo pogojev za označevanje. Po tretjem členu pa se delegirani akt uporablja od 1. julija 2013.

Evropska komisija trdi, da teran ostaja zaščiten kot izključno slovensko vino in da bodo pogoji za označevanje zagotovili, da ne bo zavajanja potrošnikov. Vztraja tudi, da deluje popolnoma v skladu z evropsko zakonodajo.

Slovenija se s tem ne strinja. Poleg negativnega učinka za slovenske proizvajalce terana izpostavlja nepregledno delovanje komisije, ki je po njenem mnenju tudi prekoračila svoje pristojnosti.

Kot še posebej problematično je kmetijski minister Dejan Židan v torek v Bruslju izpostavil dejstvo, da Evropska komisija z delegiranim aktom legalizira obstoječe nezakonito označevanje proizvodov in za nazaj legalizira kršitve pravnega reda EU.

Slovenija pri teh očitkih ni osamljena. Tudi Italija, Francija, Madžarska in Slovaška so v torek v Bruslju izrazile pomisleke zaradi presedana, ki ga z delegiranim aktom o teranu ustvarja Evropska komisija.

Podmizni dogovor s Hrvati 

Kmalu po menjavi vodstva v komisiji novembra 2014 so se začeli neuradno omenjati načrti komisije za sprejetje delegiranega akta o teranu, ki naj bi bil brez vednosti Slovenije dogovorjen s hrvaško stranjo med pristopnimi pogajanji.

Tik pred lanskim božičem so nato viri pri komisiji izrazili obžalovanje, da Slovenija in Hrvaška nista uspeli najti skupne rešitve o teranu, ter za januar dejansko napovedali začetek procesa za dodelitev omejene izjemo Hrvaški pri uporabi imena teran.

Komisija je akt sprejela 19. maja, ko je začel teči dvomesečni rok za ugovor, ki je mogoč z absolutno večino v Evropskem parlamentu ali s super kvalificirano večino članic, kar je 72 odstotkov članic, ki predstavljajo najmanj 65 odstotkov prebivalstva.

Od začetka je bilo jasno, da je zahtevano večino izjemno težko zagotoviti, saj gre za vprašanje, ki je v interesu dveh članic, države pa se načeloma ne želijo izpostavljati in postavljati po robu komisiji, če ne gre za njihove lastne interese.

Rok za ugovor se izteče danes. Ker ugovora ni, akt danes tudi začne veljati, in sicer z objavo v Uradnem listu EU. S tem začne teči tudi dvomesečni rok, v katerem se je mogoče na akt pritožiti. Slovenija je napovedala, da bo to storila najpozneje do konca avgusta.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 07:14 20.julij 2017.

    Trta Teran sploh ne obstaja,ampak je trta Refošk in če raste na rdeči zemlji dobiš vino Teran .Ne vem kdo je vsem tem dal sploh šole slovencem in hrvatom in nasploh evropski uniji,niti ne vedo zakaj in kako ampak kar ...prikaži več v tri krasne se kregajo.pravi teran bo zrastel na rdeči zemlji,če bodo pa kemijsko okus prirejali pa itak ni več kvaliteta,zato bo kraški teran še vedno vodilni

  • Avatar praufo
    praufo 17:06 19.julij 2017.

    dve možnosti sta, al to znamko zaščiti slovenija, ali nihče, konec koncev je samo grozdje iz katerega se dela vino, patent naj bi bilo nekaj kar je človek pogrutal ali izumil, ne pa rastlina ali sok iz plodov ... kaj ...prikaži več pomeni če sam posadim doma trse tega žlahtnega terana ali refoška ? da ne bo pomote, iskreno si želim, da bo znamka prosperirala, ampak ne razumem, zakaj je tako težko zaščitit eno znamko oz izdelek

  • Žurnalček 10:51 19.julij 2017.

    Vidva zgoraj , bojkotiramo Žurnal , dokler ne vrne staro obliko !