Slovenija
422 ogledov

Slovenija bo tožbo zoper Bruselj vložila do konca avgusta

Teran B Karlsson - BKWine.com/Alamy/Profimedia
Slovenija bo tožbo proti Evropski komisiji zaradi dodelitve izjeme Hrvaški pri uporabi imena teran vložila do konca avgusta, je danes v Bruslju po poročanju STA napovedal kmetijski minister Dejan Židan.

Minister Dejan Židan je danes na zasedanju kmetijskih ministrov EU v Bruslju uradno napovedal, da bo Slovenija tožila Evropsko komisijo zaradi uveljavitve delegiranega akta za dodelitev izjeme Hrvaški, ki bo predvidoma začel veljati v sredo. Kot navaja STA, je slovenski minister v daljšem govoru znova izpostavil slovenske argumente proti izjemi. Zatrdil je tudi, da je komisija prekoračila svoje pristojnosti.

Delegirani akt je sicer mogoče zavrniti z absolutno večino v Evropskem parlamentu ali s super kvalificirano večino članic, kar pomeni, da bi moralo proti glasovati 72 odstotkov članic, ki predstavljajo najmanj 65 odstotkov prebivalstva. Zahtevano večino je po navedbah STA v primerih, ko gre za interes dveh članic, izjemno težko pridobiti, saj se načeloma države ne želijo izpostavljati in postavljati po robu komisiji, če ne gre za njihove lastne interese.

Akt za dodelitev izjeme bo predvidoma začel veljati v sredo, rok za vložitev tožbe se izteče 19. septembra.

Komentarjev 2
  • Avatar praufo
    praufo 11:45 19.julij 2017.

    glede na aktualno prakso s hrčki bo sledilo to, da bodo po vsej verjetnosti razsodili v prid sloveniji, ampak hrčki bodo še vedno delali po starem, ker oni sodišča ne bodo upoštevali

  • sprehajalec 18:11 18.julij 2017.

    Super, bo še stroške advokata pušnila. Pa itak je verjetno Židanov kolega, da denar ne bo šel v nič....

Sorodne novice