Slovenija
67 ogledov

Bruselj sprejel akt o izjemi za Hrvaško pri uporabi imena teran

Teran, tako rdeče, da bi mu lahko rekli črno. Žurnal24 main
Evropska komisija je sprejela delegirani akt za dodelitev izjeme Hrvaški pri uporabi imena teran pri označevanju vina Hrvatska Istra, ki vključuje zelo podrobne pogoje za označevanje.

Ime sorte grozdja teran se bo lahko uporabljalo izključno za vino z zaščiteno označbo porekla Hrvatska Istra pod pogoji, da bosta naziva Hrvatska Istra in teran na istem vidnem polju ter da bo napis teran manjši od napisa Hrvatska Istra, piše v prvem členu enega zadnjih osnutkov akta, ki ga je pridobila STA.

Tako podrobno opredeljeni pogoji za označevanje v primeru odobritve takšne izjeme so neobičajni in izjemni, kar kaže na prizadevanja komisije za zaščito slovenskega vina teran, so pojasnili viri pri komisiji.

Namen delegiranega akta je med drugim izogniti se uporabi imena teran kot prevladujočega elementa na etiketah hrvaških vin, kar je bilo ugotovljeno v nekaterih primerih in kar lahko zavede potrošnika. "Zato so za ta hrvaška vina predvideni specifični pogoji za označevanje," še piše v osnutku delegiranega akta.

V drugem členu osnutka akta pa piše, da je mogoče vina z zaščiteno oznako porekla Hrvatska Istra, proizvedena pred uveljavitvijo akta, prodajati do izčrpanja zaloge, tudi če ne spoštujejo pogojev za označevanje, opredeljenih v delegiranem aktu.

Delegirani akt, ki naj bi se uporabljal za obdobje od 1. julija 2013, torej od vstopa Hrvaške v EU, so pristojne službe komisije po neuradnih informacijah sprejele danes, v začetku prihodnjega tedna pa bo javno objavljen, morda že v ponedeljek. Nato se postopki nadaljujejo.

Najprej je akt za en mesec umeščen na tako imenovani portal za izboljšanje zakonodaje, nato gre skozi pisni postopek sprejetja, ki običajno traja približno dva tedna. Nato pa začne teči dvemesečno obdobje, v katerem lahko Svet ali Evropski parlament z ustrezno večino akt zavrneta.

Akt je sicer zelo težko zavrniti. V Svetu je za zavrnitev potrebna super kvalificirana večina 72 odstotkov članic, ki predstavljajo najmanj 65 odstotkov prebivalstva unije, v Evropskem parlamentu pa absolutna večina.

Komentarjev 9
 • wolf.ata 16:41 28.februar 2017.

  Hrvaška ponaredila dokumentacijo o teranu: to so danes g.Hogan-u povedali kraševci,ki so ga obiskali in mu to povedali,k sreči so iz teh počečkanih papirjev razbrali,kako so Hrčki-(banda hrvaška),ponaredili te papirje,mogoče pa le komisija vidi kaki so naši sosedje,ja,tudi pri zemljevidih ...prikaži večh o piranskem zalivu so ponardili neke papirje iz naše zemljiške knjige,so hodili k nam in priredili novi kataster pa to,ja,so barabe in pika,samo naši pa nič,halo,kdor se dvakrat zlaže mu že verjamejo,kot,da je res in na to igrajo hrčki,le malo preglejte kakšne papirje,kdor lahko.g.Jelenčič in g.Podobnik bi več vedela kako hrčki delujejo,moje videnje

 • wolf.ata 19:04 25.februar 2017.

  ja,hrvat je tat in pika,čisto vse kar je naše bi imeli,banda,ne vem zakaj naši niso smeli imeti Tokaj-a,to dati pod nos g.Hogan-u in komisiji,pa tovarna sladkorj itd.,ni čudno,da se vlači okrok ona njihova g.predsed....,se ponuja kot v kakem bordelu,kar pod ...prikaži več noge (pod. Zda Penc-u in kampiranje pred Belo hišo),ja izgleda,da jih je strah,da ne bodo mogli rovariti proti nam,ker je gos.Melania prva dama

 • Avatar AtaAufbiks
  AtaAufbiks 14:33 25.februar 2017.

  Ne reče se zastonj: Dva Hrvata, četiri tata! Kaj bo naslednje, a bodo tudi idrijske žlikrofe ukradli? Kranjsko klobaso in teran so že!