Slovenija
25 ogledov

Bruselj sprožil postopek za dodelitev izjeme Hrvaški glede terana

rdeče vino Žurnal24 main
Evropska komisija je kljub nasprotovanju Slovenije sprožila postopek za sprejetje zakonodaje v obliki delegiranega akta, s katerim bii Hrvaški dodelilii omejeno izjemo pri uporabi imena teran. Evropska komisija načrtuje, da bi delegirani akt začel veljati do 30. junija letos.

Danes se je v Bruslju začel postopek glede osnutka delegiranega akta za dodelitev izjeme Hrvaški pri uporabi imena teran.Evropska komisija je članom odbora za vino predstavila osnutek delegiranega akta. Štiri članice so podale komentarje.

Za sprejetje delegiranega akta po navedbah komisije ni formalnega glasovanja. Ker ni bilo komentarjev glede draftiranja dokumenta, bodo sedaj sprožili interno posvetovanje.

Interno posvetovanje predvidoma traja dva tedna. Nadaljnji postopki nato trajajo še najmanj tri mesece. Članice unije in Evropski parlament imajo dva meseca časa za pregled zakonodaje.

Na komisiji so znova poudarili, da sprejetje delegiranega akta pojasnjuje pravno stanje in zagotavlja pravi okvir za delovanje nacionalnih oblasti.

Slovenijo dobila nekaj podpore

S slovenskega ministrstva za kmetijstvo so po obravnavi točke na odboru za vino sporočili, da je Slovenija na odboru ponovila odločno nasprotovanje temu aktu.

Slovenska stališča je po navedbah ministrstva podprla Madžarska, oglasila pa se je tudi Italija, ki na splošno nasprotuje odpiranju liste izjem in je hkrati zahtevala pravno mnenje komisije.

Komisija je na koncu obravnave povedala, da je bila to edina razprava o tem aktu na ekspertnem odboru in da bo nadaljevala s postopkom tako, da bi delegirani akt začel veljati do 30. junija 2017, so še sporočili z ministrstva.

Minister Židan jezen na komisarja

Dejan Židan Alenka Bratušek | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Slovenski kmetijski minister Dejan Židan je sicer danes objavil sporočilo za javnost, v katerem je zavrnil nekatere navedbe komisarja za kmetijstvo Phila Hogana v torkovem pogovoru za Odmeve.

V sporočilu je minister med drugim zavrnil navedbe, da je komisarja prosil za čas, da Slovenija in Hrvaška dosežeta dogovor, in da je bilo vprašanje terana predmet pristopnih pogajanj Hrvaške z EU.

Poleg tega je Židan komisijo obtožil netransparentnega, pristranskega in nepoštenega ravnanja.V komisiji so se na to odzvali z besedami, da ne morejo vsak dan komentirati komentarjev o tej temi ter da je komisar Hogan vse vidike te zgodbe že pojasnil.

Komisija: Teran bo še vedno slovensko vino

Komisija vztraja, da bo teran še vedno zaščiten izključno kot slovensko vino, Hrvaška pa bo lahko ime sorte grozdja teran uporabljala pri označevanju vina z zaščiteno označbo porekla z imenom Hrvatska Istra. Pri označevanju bo treba upoštevati stroge pogoje. Napis teran bo moral biti manjši kot napis Hrvatska Istra in oba naziva bosta morala biti na istem vidnem polju, torej na sprednji ali hrbtni strani steklenice.

Slovenija kljub tem zagotovilom trdi, da bruseljska rešitev potencialno neposredno ekonomsko ogroža slovenske proizvajalce. A gre še za veliko več kot zgolj za zaščito terana, opozarja slovenski kmetijski minister.

Ostri očitki Židana

Židan komisiji med drugim očita, da se je s Hrvaško dogovarjala za njenim hrbtom in torej ni ravnala v dobri veri ter da bi z načrtovano izjemo ustvarila nevaren presedan in prekoračila svoje pristojnosti.

Vse to po ministrovih besedah ustvarja zelo negativno podobo EU v Sloveniji. Legalizacija kršenja pravnega reda v drugi članici le še krepi negativna čustva do EU, kar je zelo nevarno, je pred časom opozoril minister.

Tožba na evropsko sodišče?

Ker tako Slovenija kot Evropska komisija vztrajata pri svojem, prepričani, da je zakon na njuni strani, se trenutno zdi, da se slovenski tožbi proti komisiji na Sodišču EU v Luksemburgu ne bo mogoče izogniti.

Ko delegirani akt začne veljati, ima članica dva meseca časa, da vloži tožbo na evropsko sodišče, je v ponedeljek v Bruslju pojasnil Židan in ponovil, da bo Slovenija to tudi storila, če bo šlo tako daleč.

Komentarjev 8
  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 07:57 25.januar 2017.

    tako je in ker je na rdeči zemlji so mu dali ime teran trta je pa refošk in to je vsa umetnost,če bodo drugje dosegli da na navadni zemlji pridelujejo teran so navadni butalci in to z celotnim brusljom vred

  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 00:14 25.januar 2017.

    Tu se vidi vrhunski idiotizem evropske komisije, ker teran kot sorta grozdja sploh ne obstaja! Vsa trta je sorte refošk, tako tista na krasu, kot tista v Istri.

  • sprehajalec 22:35 24.januar 2017.

    Praviš v Sloveniji je važno biti glasen, pa je potem v redu. "Da se trudiš" ne glede, ali je potem stvar prodajljiva ali ne. Pa saj to je glavni problem Slovenije in takšnih je polna Slovenija. Kje si ravno Židana našel hvaliti?