Slovenija
44 ogledov

Evropska komisija naj bi Hrvaški dopustila uporabo imena teran

Vinograd Profimedias
Po dveh letih prerekanj glede imena teran naj bi Evropska komisija tudi Hrvaški izjemoma dopustila uporabo imena. Kot poroča STA, ki se sklicuje na meimenovane vire pri Evropski komisiji, naj bi proces za odobritev te izjeme sprožili januarja.

Slovenija je vino "teran" v EU zaščitila z označbo porekla, a ker je "teran" tudi sorta grozdja na Hrvaškem je v skladu s pravili mogoča omejena izjema za uporabo imena sorte grozdja, ki sovpada z imenom vina z zaščiteno označbo porekla.

Komisija zato po navedbah virov STA meni, da bi bilo treba Hrvaški ob jasnih pogojih v povezavi z etiketiranjem omogočiti izjemo za vino z zaščiteno označbo porekla "Hrvatska Istra", ki se prideluje na okoli 300 hektarjih iz vinske trte "teran".

Ta izjema bi bila torej mogoča pod jasnimi pogoji glede etiketiranja. Na primer, "Hrvatska Istra" bi moralo pisati z večjimi črkami kot "teran" in obe označbi bi morali biti na istem vidnem polju, torej obe na sprednji ali na hrbtni strani steklenice.

Kmetijski minister ne izključuje tožbe

Minister za kmetijstvo Dejan Židan, ki je skupaj s pridelovalci stopil pred javnost, je napovedal, da bo Slovenija v primeru procesa za izjemo Hrvaški pri teranu uporabila vse pravne možnosti, tudi tožbo proti komisiji pred evropskim sodiščem. "S takšnimi nevarnimi potezami se maje ugled Evropske komisije v Sloveniji. Slovenija ne more pristati, da se tako obnaša do nas," je na današnji novinarski konferenci dejal Židan in navedel, da je komisija s takšno potezo prekoračila svoja pooblastila.

Za vsako izjemo od pravnega reda mora po ministrovih besedah država namreč zaprositi v času pristopnih pogajanj, Hrvaška pa v tistem času ni zaprosila za trajno izjemo pri uporabi imena teran.

Tudi Slovenija je izjema pri nekaterih zaščitenih vrstah

Podobne izjeme po navedbah virov že veljajo za vse vinogradniške članice unije, tudi za Slovenijo. Doslej je bilo pod določenimi pogoji odobrenih že več kot 50 takšnih izjem, največ v Italiji, Franciji, Španiji, na Portugalskem in v Nemčiji.

Slovenija ima podobno izjemo v primeru francoskega burgundca, in sicer lahko uporablja skupaj z več drugimi članicami ime Weisser Burgunder, ali v primeru nemške frankinje, ko lahko uporablja ime modra frankinja ali frankinja.

Komentarjev 8
  • Avatar praufo
    praufo 13:03 22.december 2016.

    bravo hrčki, pokupili pol slovenije, pa vse trgovske blagovne znamke naj bi kao njim pripadale ... na svetu ni večjih klečeplazcev, kot so nesposobni slovenski politiki, jao, jao ... še triglav naj registrirajo, pa smo tam ... slovenija

  • dchello 20:19 21.december 2016.

    Luzerji z leve in desne delajo le za svoj račun in svoje ime, pa naj gre za stare ali nove obraze. Same shit, different day.

  • Avatar Leon
    Leon 19:36 21.december 2016.

    Pahor je napovedal svojo kandidaturo ob obisku v Vatikanu in Argentini ,kjer je dobil podporo ! Naslednje leto se bo izselilo 50.000 mladih kadrov ,ki ne želijo živeti v Jebovlju .