Po 14 letih strahovlade napovedala volitve

Foto: Žurnal24 Protesti Mjanmar 15 AFP
Mjanmarska vladajoča vojaška hunta je sporočila, da bo maja izvedla referendum o novi ustavi, kar naj bi odprlo pot za večstrankarske volitve leta 2010.
Oglej si celoten članek

"Primerno bi bilo zamenjati vojaško upravo z demokratičnim upravnim sistemom, za kar so bili postavljeni dobri temelji," so poročali državni mediji. Vojaška hunta je sporočila tudi, da je bila po državi sicer zgrajena najosnovnejša infrastruktura, a je kljub temu treba še veliko postoriti za dobrobit naroda.

"Presenečen sem, da so določili datum volitev," je sporočil tiskovni predstavnik opozicijske Narodne lige za demokracijo (NLD) Nyan Win. Dodal je, da je prenagljeno načrtovati državne volitve, še preden je kdorkoli videl končno različico nove mjanmarske ustave, ki jo hunta volivcem ponuja na glasovanje maja. Win je poudaril, da je za razprave o volitvah trenutno še prezgodaj. " Počakati moramo na rezultate referenduma. Kako lahko vedo, če bo sploh uspel," se je še vprašal.

V Mjanmaru so bile sicer zadnje večstrankarske volitve leta 1990, dve leti po nasilnem zatrtju demonstracij, na katerih je bilo ubitih več tusoč ljudi. Tedaj je z veliko večino zmagala stranka NLD voditeljice Suu Kyijeve, a hunta rezultata ni nikoli priznala, Kyijeva pa je 12 od zadnjih 18 let preživela v hišnem priporu v Rangunu. Proti oblasti so se nazadnje na množičnih demonstracijah avgusta in sptembra lani uprli menihi, ki so jim pridružili številni Mjanmarci, a je hunta proteste brutralno zatrla. Po podatkih Združenih narodov je pri tem umrlo vsaj 31 ljudi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.