Svet
2 ogledov

Po 14 letih strahovlade napovedala volitve

Protesti Mjanmar 15 AFP Žurnal24 main
Mjanmarska vladajoča vojaška hunta je sporočila, da bo maja izvedla referendum o novi ustavi, kar naj bi odprlo pot za večstrankarske volitve leta 2010.

"Primerno bi bilo zamenjati vojaško upravo z demokratičnim upravnim sistemom, za kar so bili postavljeni dobri temelji," so poročali državni mediji. Vojaška hunta je sporočila tudi, da je bila po državi sicer zgrajena najosnovnejša infrastruktura, a je kljub temu treba še veliko postoriti za dobrobit naroda.

"Presenečen sem, da so določili datum volitev," je sporočil tiskovni predstavnik opozicijske Narodne lige za demokracijo (NLD) Nyan Win. Dodal je, da je prenagljeno načrtovati državne volitve, še preden je kdorkoli videl končno različico nove mjanmarske ustave, ki jo hunta volivcem ponuja na glasovanje maja. Win je poudaril, da je za razprave o volitvah trenutno še prezgodaj. " Počakati moramo na rezultate referenduma. Kako lahko vedo, če bo sploh uspel," se je še vprašal.

V Mjanmaru so bile sicer zadnje večstrankarske volitve leta 1990, dve leti po nasilnem zatrtju demonstracij, na katerih je bilo ubitih več tusoč ljudi. Tedaj je z veliko večino zmagala stranka NLD voditeljice Suu Kyijeve, a hunta rezultata ni nikoli priznala, Kyijeva pa je 12 od zadnjih 18 let preživela v hišnem priporu v Rangunu. Proti oblasti so se nazadnje na množičnih demonstracijah avgusta in sptembra lani uprli menihi, ki so jim pridružili številni Mjanmarci, a je hunta proteste brutralno zatrla. Po podatkih Združenih narodov je pri tem umrlo vsaj 31 ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.