Po izgredih aretirali prek 400 ljudi

Foto: Epa Protesti v Parizu proti dvigu cen goriva Foto: Epa Protesti v Parizu proti dvigu cen goriva Foto: Epa Protesti v Parizu proti dvigu cen goriva Foto: Epa Protesti v Parizu proti dvigu cen goriva Foto: Epa Protesti v Parizu proti dvigu cen goriva Foto: Epa Protesti v Parizu proti dvigu cen goriva Foto: Epa Protesti v Parizu proti dvigu cen goriva Foto: Epa Protesti v Parizu proti dvigu cen goriva Foto: Epa Protesti v Parizu proti dvigu cen goriva Foto: Epa Protesti v Parizu proti dvigu cen goriva Foto: Epa Protesti v Parizu proti dvigu cen goriva Foto: Epa Protesti v Parizu proti dvigu cen goriva Foto: Epa Protesti v Parizu proti dvigu cen goriva Foto: Epa Protesti v Parizu proti dvigu cen goriva Foto: Epa Protesti v Parizu proti dvigu cen goriva Foto: Epa Protesti v Parizu proti dvigu cen goriva Foto: Epa Protesti v Parizu proti dvigu cen goriva Foto: Epa Protesti v Parizu proti dvigu cen goriva
Ranjenih 113 ljudi, med njimi 23 pripadnikov varnostnih sil.
Oglej si celoten članek

Po izgredih na protestih v Parizu v soboto je bilo po zadnjih podatkih policije aretiranih 412 oseb, od tega jih je 378 še vedno v priporu. Ranjenih je bilo 113 ljudi, med njimi 23 pripadnikov varnostnih sil. Francoski predsednik Emmanuel Macron je medtem danes v Parizu obiskal Slavolok zmage, ki so ga protestniki poškodovali.

Proti dvigu cen pogonskih goriv

Po podatkih francoske vlade se je na ulicah Pariza v soboto na protestih proti dvigom cen pogonskih goriv, ki ga je pripravilo t. i. gibanje rumeni jopič, zbralo več kot 5000 ljudi. Demonstracije so hitro prerasle v izgrede, na katerih so med drugim zažigali avtomobile in plenili trgovine.

Macron si je danes po prihodu iz Argentine ogledal prizorišče ob Slavoloku zmage, ki so ga protestniki poškodovali z grafiti. Pri slavoloku so skušali protestniki tudi prebiti barikade, a se je policija odzvala s solzivcem in vodnim topom.

Foto: Epa Protesti v Parizu proti dvigu cen goriva

Francoski predsednik je izgrede obsodil že v Buenos Airesu, ko je dejal, da nasilje ni nikoli odgovor in da tega ne more sprejeti.

Bodo razglasili izredne razmere?

Francoske oblasti zaenkrat niso izključile možnosti, da bi razglasile izredno stanje in tako preprečile nadaljnje izgrede in nasilje, je pojasnil tiskovni predstavnik vlade Benjamin Griveaux.

"Ni več vprašanje, da vsak vikend postaja ritual nasilja ... To nima več zveze z rumenimi jopiči," je danes dejal Gruveaux v pogovoru za radio Europe 1. Po njegovih besedah je treba premisliti vse možnosti, da se zagotovi javno varnost in red.

Foto: Epa Protesti v Parizu proti dvigu cen goriva

Macron se bo sicer danes na to temo na izrednem zasedanju sestal s premierjem Edouardom Philippom.

Incidenti tudi danes

Protesti in incidenti se sicer v državi nadaljujejo tudi danes. Na jugu Francije v bližini mesta Narbonne so protestniki zažgali avtocestno hišico, v bližini Lyona pa so zablokirali avtocesto. Zaradi gneče, nastale ob demonstracijah, je ponoči v prometni nesreči umrl motorist v bližini kraja Arles.

Glede na najnovejše podatke notranjega ministrstva so gasilci ponoči v prestolnici sicer pogasili skoraj 190 požarov, med drugim je zagorelo v šestih stavbah. V izgredih je bilo uničenih več deset avtomobilov.

Foto: Epa Protesti v Parizu proti dvigu cen goriva

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.