Svet
598 ogledov

Po izgredih aretirali prek 400 ljudi

Protesti v Parizu proti dvigu cen goriva
1/18
Epa
Ranjenih 113 ljudi, med njimi 23 pripadnikov varnostnih sil.

Po izgredih na protestih v Parizu v soboto je bilo po zadnjih podatkih policije aretiranih 412 oseb, od tega jih je 378 še vedno v priporu. Ranjenih je bilo 113 ljudi, med njimi 23 pripadnikov varnostnih sil. Francoski predsednik Emmanuel Macron je medtem danes v Parizu obiskal Slavolok zmage, ki so ga protestniki poškodovali.

Proti dvigu cen pogonskih goriv

Po podatkih francoske vlade se je na ulicah Pariza v soboto na protestih proti dvigom cen pogonskih goriv, ki ga je pripravilo t. i. gibanje rumeni jopič, zbralo več kot 5000 ljudi. Demonstracije so hitro prerasle v izgrede, na katerih so med drugim zažigali avtomobile in plenili trgovine.

Macron si je danes po prihodu iz Argentine ogledal prizorišče ob Slavoloku zmage, ki so ga protestniki poškodovali z grafiti. Pri slavoloku so skušali protestniki tudi prebiti barikade, a se je policija odzvala s solzivcem in vodnim topom.

Protesti v Parizu proti dvigu cen goriva | Avtor: Epa Epa

Francoski predsednik je izgrede obsodil že v Buenos Airesu, ko je dejal, da nasilje ni nikoli odgovor in da tega ne more sprejeti.

Bodo razglasili izredne razmere?

Francoske oblasti zaenkrat niso izključile možnosti, da bi razglasile izredno stanje in tako preprečile nadaljnje izgrede in nasilje, je pojasnil tiskovni predstavnik vlade Benjamin Griveaux.

"Ni več vprašanje, da vsak vikend postaja ritual nasilja ... To nima več zveze z rumenimi jopiči," je danes dejal Gruveaux v pogovoru za radio Europe 1. Po njegovih besedah je treba premisliti vse možnosti, da se zagotovi javno varnost in red.

Protesti v Parizu proti dvigu cen goriva | Avtor: Epa Epa

Macron se bo sicer danes na to temo na izrednem zasedanju sestal s premierjem Edouardom Philippom.

Incidenti tudi danes

Protesti in incidenti se sicer v državi nadaljujejo tudi danes. Na jugu Francije v bližini mesta Narbonne so protestniki zažgali avtocestno hišico, v bližini Lyona pa so zablokirali avtocesto. Zaradi gneče, nastale ob demonstracijah, je ponoči v prometni nesreči umrl motorist v bližini kraja Arles.

Glede na najnovejše podatke notranjega ministrstva so gasilci ponoči v prestolnici sicer pogasili skoraj 190 požarov, med drugim je zagorelo v šestih stavbah. V izgredih je bilo uničenih več deset avtomobilov.

Protesti v Parizu proti dvigu cen goriva | Avtor: Epa Epa

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.