Po novem koronavirusu še ta udarec

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Virusna bolezen je že začela kositi.
Oglej si celoten članek

Velika Britanija se poleg epidemije z novim koronavirusom sooča še z virusom kronične paralize čebel (CBPC), ki je bil prvič zabeležen leta 2007 v Lincolnshiru. Virus povzroča tresavico, nezmožnost letenja in smrt v tednu dni. Kot poroča Guardian, se čebelarji širom otoka soočajo z ogromnimi izgubami.

Kot ugotavljajo strokovnjaki z univerze v Newcastleu se virus hitreje širi med čebelami profesionalnih čebelarjev kot ljubiteljskih, poleg tega se virus dvakrat hitreje širi v Veliki Britaniji kot v drugih državah.

Virus CBPV je poznan že stoletja, prve simptome te bolezni je zaznal že Aristotel, zdi pa se, opozarjajo strokovnjaki, da se zdaj širi hitreje kot kdajkoli. Med drugim o znatni rasti okužb poročajo tudi iz Italije in Kitajske, kjer je v povprečnem letu zabeleženih okrog devet odstotkov čebel, zdaj pa jih je kar 38 odstotkov.

INTERVJU Čez deset let nas bo, kot danes virus, ogrožalo vreme

dezurni@zurnal4.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 23:29 1. Maj 2020.

    gotovi smo - zemlja je v fazi očiščevanja zajedalcev!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.