Gorenjska
4659 ogledov

Čez deset let nas bo, kot danes virus, ogrožalo vreme

Eksplozija Kitajska  Tianjin EPA
Lučka Kajfež Bogataj je znanstvenica, klimatologinja in na naš odnos do našega planeta opozarja stalno in že dolga leta. Krizo z virusom osvetljuje z druge strani. Posledice omejitve človekovih vplivov so osupnile: v Benetkah so v kanalih zopet ribe, nad delom Kitajske pa je bilo nebo povsem drugačno kot ob običajnem delovanju industrije.

Trenutna kriza je in bo upočasnila gospodarstvo, kar bo slabo, a okolje bo zadihalo drugače - od Kitajske do Benetk se kažejo posledice. Vaša ocena vpliva in kaj to pomeni za klimo Zemlje?
Res se je svet nekako ustavil in človeštvo je v nekaj tednih bistveno zmanjšalo svoj vpliv na okolje. Lokalni problemi onesnaženja so že v kratkem času bistveno manjši, zrak ima manj aerosola, torej raznih delcev in nezaželenih primesi, odplake v vode so manjše, hrupa je bistveno manj….
A globalni problemi za enkrat ostajajo, saj so nastajali desetletja in jih v enem mescu pač ni moč rešiti. Podnebne spremembe ali upadanje biotske raznovrstnosti bi potrebovale za rešitev trajno zmanjšanje našega vpliva, zlasti manj mobilnosti in kopičenja materialnih dobrin potrošništva.

Lučka Kajfež Bogataj ne namerava urejati razmer na ministrstvu, ki so posledica  | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Stanje manjšega onesnaževanja ne bo trajalo dolgo. Ali kaj pomeni  enomesečna umiritev kot jo je pokazalo nebo nad Vuhanom za Zemljo kot celoto?
Do sedaj se je res izkazalo, da smo si po vsaki krizi (naftni v 70 letih, razpadu sovjetske zveze in vzhodnega bloka, finančni 2008) zelo hitro vrnili v stare tirnice. Še več, industrija je skušala nadomestiti izgubljeni čas in kmalu, po enem letu približno, so pozitivni učinki zbledeli. 
Ampak zdi se mi, da utegne biti tokrat drugače. Tokrat imamo na voljo čas za temeljit razmislek o stvareh, ki so v življenju res pomembne. Imamo priložnost, da spregledamo dan za dnem, kaj od stvari, ki nas obdajajo res potrebujemo in kaj smo samo hoteli imeti. Kateri ljudje so nam pomembni, katere dejavnosti res pogrešamo in potrebujemo in katere so bile zgolj navada ali družbena norma. Precenimo, koliko nam res pomenijo otroci in mlade generacije. Ta hip jih res ogroža virus, ampak čez desetletja jim bo enako usodno življenje krojilo neobvladljivo vreme. 

Onesnaženje nad Italijo Koronavirus Zdravje Dodaten razlog za tako visoko smrtnost v Italiji

Ali ni torej ta kriza prinesla planetu nekaj pozitivnega - včasih so  rekli, da narava vse uravna - zdaj seveda pomembno vlogo igra znanost, tudi vaša?
Narava že vsaj trideset let ne more več nevtralizirati našega početja. Pa naj gre za naše neracionalno ravnanje z energenti, pitno vodo, plodnimi tlemi ali ekosistemi. Znanost nam že natančno kaže, kako smo prestopili varne planetarne meje.  In seveda znanost nudi za večino problemov tudi rešitve.  Za podnebne spremembe zelo enostavne, večja energetska in snovna učinkovitost in varčevanje. A kaj, ko nam te niso vedno všeč. Tako, kot nam ni všeč, da moramo biti ujeti doma. A le to je rešitev ta hip.

Ali ste v stiku z drugimi znanstveniki po svetu, so kaka nova spoznanja, ocene predvidevanja?
Ja, prednost ostati doma je, da lahko poglobiš stike s kolegi po svetu. Med klimatologi vlada kar velika napetost, saj se ta hip – do neke mere razumljivo -  prav nobena država ne ukvarja s Pariškim sporazumom ali z ukrepi za zmanjševanje izpustov. Tako logično tudi Zeleni načrt EU zamuja. 
Glede na to, da so odpovedane vse znanstvene konference, je znanstvena skupnost začela sistemsko razmišljati o novih oblikah znanstvenih srečanj, ki jih  komunikacijske tehnologije že omogočajo.  Mobilnost znanstvenikov, še zlasti poleti, so bili pogosto povsem v neskladju z prizadevanji za zmanjševanje izpustov.
Pojavlja se tudi optimizem glede politične volje za reševanje problema podnebne krize. Očitno se politika zna odpovedati malikovanju gospodarske rasti, ko gre zares. Po vsem svetu zdaj vidimo, da namesto da bi ciljali na večjo rast, ciljajo  na reševanje pandemije. Nenadoma so na voljo milijarde denarja (ki jih nihče ni bil pripravljen dati, za zmanjšanje rabe fosilne energije, na primer), saj je treba ukrepati.  Če se bo zaradi tega rast zmanjšala, bomo pač morali s tem živeti. In verjetno bomo celo živeli bolje, kdo ve? Upamo, da bo nekaj te odločnosti politike ostalo tudi za spopad z podnebno krizo.

Niste strokovnjakinja s področja medicine, pa vendar: mnogi so še  prepričani, da višje temperature "preženejo" viruse? Kako z vašega  zornega kot gledate na to, da bi bile višje temperature -  poenostavljeno - potem po tej plati boljše, če so za marsikaj slabše?
Vreme in podnebje zagotovo vplivata tudi na povzročitelje bolezni, a zagotovo ne z enakimi vzorci. Zato ne smemo poenostavljati. Je pa zanimivo, da nekateri znanstveniki že ugotavljajo, da so bolj prizadeti ljudje v območjih, kjer je bil zrak prej močno onesnažen. Upajmo, da se bo do poletja epidemija umirila, saj vročinski valovi zagotovo ne bodo koristili ljudem. Visoke temperature zraka so tihe ubijalke starostnikov v poletnem času.

Kako osebno preživljate čas virusa in omejenega gibanja?
Glede na to, da je potrebno organizirati za študente študij na daljavo, mi ostane bolj malo časa za jadikovanje. Veliko berem, pa preveč sem pred računalniškim ekranom. Malo sem že začela s pomladnimi deli na vrtu in v rastlinjaku, tako da poskrbim za fizično kondicijo. Skrbi me za očeta, ki je v najbolj rizični skupini. Pogrešam pa sodelavce in klepete ob kavi. Navkljub naprednim tehnologijam slika na ekranu ne more nadomestiti prijateljev v živo… 

dezurni@zurnal24.si


 

Komentarjev 6
  • kinglocteens 04:06 31.marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • Avatar omega_v6
    omega_v6 12:10 30.marec 2020.

    Lučka vsedi na letalo in to razloži velikim onesnaževalcem!! Ti pa samo tupiš in mlatiš prazno slamo v državi,ki se drži okoljskih zakonov!! Tam si poglej slike satelitov kako se zrak po svetu čist sedaj,ko so zaustavili delovanje nekaterih tovarn!! ...prikaži več! Tudi letalski promet skoraj stoji!! Takim kot si ti je glavno,da se pobira ekološki davek iz katerega lepo živite ti in tebi podobni!!

  • 31d2cb75bba7a057b2d837348db07ecb8f4a128c 11:24 30.marec 2020.

    ej lučka, se ti ne še posvetilo, da po desetletjih neumnosti in niti od daleč neuresničenih konec sveta napovedi nobeden več ne verjame vašim "računalniškim modelom"?

Sorodne novice