Zdravje > Eko kotiček
55163 ogledov

Dodaten razlog za tako visoko smrtnost v Italiji

Onesnaženje nad Italijo Evropska vesoljska agencija
Ker se število obolelih za novim koronavirusom v Italiji iz dneva v dan veča in so izračuni o smrtnosti prav v Italiji najvišji, se na italijanskem Focusu sprašujejo o dejavnikih, ki pripomorejo k tem statistikam.

Zanima jih, kaj vse je pripomoglo k tako množičnemu širjenju koronavirusa, zlasti v Lombardiji in zakaj je prav tu tako veliko smrtnih žrtev virusa.

koronavirus Italija Magazin Deset dni pozneje: Italijani posneli svarilo iz prihodnosti

Pojasnjujejo, da je zagotovo eden od poglavitnih razlogov za tako visok odstotek umrljivosti tudi starostna struktura prebivalstva. Eden od dodatnih dejavnikov pa bi bilo lahko po njihovi oceni tudi onesnaženo ozračje. Italija je namreč zelo onesnažena, predvsem to velja za Lombardijo, kar lahko vidite tudi v spodnjem posnetku Evropske vesoljske agencije.

"Več kot dva meseca, vse od začetka decembra do prvehga tedna v februarju so koncentracije smoga v Lombardiji skoraj nenehno presegale mejne vrednosti," poudarja predsednica organizacije Cittadini per l'aria Anna Gerometta. Gre za organizacijo, ki se že leta bori za izboljšanje zraka v Lombardiji.

Boljši pogoji za virus

V resnici več znanstvenih raziskav ugotavlja močno povezavo med onesnaženim zrakom in boljšimi pogoji za virus. Pred nekaj leti so na primer raziskave izvedene v Pekingu pokazale, da se veliko mikroorganizmov, vključno z virusi širi po zraku skupaj s delci smoga. Številne študije kažejo tudi na to, da so tisti, ki žvijo v onesnaženih območjih, bolj dovzetni za okužbe dihal in da smog zato poslabša njihove simptome v primeru okužbe.

Tudi Washington Post opozarja, da je raziskava, izvedena na Kitajskem o Sarsu med epidemijo v letih 2002 in 2003 ugotovila večjo smrtnost na najbolj onesnaženih območjih države.

Pojav ima po navedbah Focusa dve možni razlagi. Prva je, da smog favorizira vse bolezni dihal in da koronavirus močneje prizadene tiste, ki imajo že obstoječe patologije.

Drugi pa je, da onesnaženje ovira aktivnosti določene vrste celic, ki sicer uničujejo povzročitelje infekcij, ki prodirajo do pljuč. Tako smog uniči eno od redkih obramb, ki bi jo naše telo uporabilo proti novemu povzročitelju okužbe.

Kitajska koronavirus Svet Kitajci sporočajo dobro novico

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • AnzeSmolej 10:39 17.marec 2020.

    Še ena napoved iz prihodnosti. V zahvalo tej situaciji bomo predali vladajočim še nekaj več naših svoboščin in pravic. V imenu ekologije in varstva zdravja nas bodo vse pod prisilo cepili, čipirali, ukinili gotovino ( s tem imajo totalen nadzor ...prikaži več nad tvojim digitalnim denarjem in s tem življenjem) ... 9/11 2001 se bo zdelo kot majhen prdec naprem temu kar prihaja.