Po poplavah še nov davek

Foto: Žurnal24 V poplavah je življenje izgubilo 35 ljudi. (Foto: Reuters)
V Avstraliji bodo zaradi sanacije posledic, ki so jih pustile nedavne poplave, za eno leto uvedli nov davek.
Oglej si celoten članek

"Ko razmišljam o poplavah in tem, kar se je zgodilo, ne morem ubežati žalosti. Nihče od nas ne more. Ko pa pogledam naprej, vem, kaj moramo storiti – vlagati in obnavljati, vlagati v bodočo rast, preoblikovati se za prihodnost. To bomo tudi storili," je med govorom poudarila avstralska premierka Julia Gillard.

Njena manjšinska vlada bo julija za obdobje enega leta uvedla nov davek in ukinila del sredstev, namenjen varstvu okolja. Zbrani denar – zbrali naj bi za okoli 1,8 milijarde avstralskih dolarjev – bodo namenili obnovi države po nedavnih katastrofalnih poplavah.

Rast ali padec gospodarstva?
Pričakujejo, da se bo v parlamentu okoli novega davka vnela ognjevita razprava. Gillardova poudarja, da bodo poplave ohromile gospodarsko rast za okoli pol odstotka. Nasprotujejo ji nekateri ekonomisti, ki pričakujejo, da bo obnova po opustošenju pospešila rast letos in tudi prihodnje leto.

Poplave, ki so najhuje prizadele Queensland, Novi Južni Wales in Viktorijo, so terjale 35 življenj. Uničenih je na tisoče domov, uničeni so pridelki, zaprti številni rudniki, voda je odplavila ceste in železniške povezave.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.