Svet
0 ogledov

Po poplavah še nov davek

V poplavah je življenje izgubilo 35 ljudi. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
V Avstraliji bodo zaradi sanacije posledic, ki so jih pustile nedavne poplave, za eno leto uvedli nov davek.

"Ko razmišljam o poplavah in tem, kar se je zgodilo, ne morem ubežati žalosti. Nihče od nas ne more. Ko pa pogledam naprej, vem, kaj moramo storiti – vlagati in obnavljati, vlagati v bodočo rast, preoblikovati se za prihodnost. To bomo tudi storili," je med govorom poudarila avstralska premierka Julia Gillard.

Njena manjšinska vlada bo julija za obdobje enega leta uvedla nov davek in ukinila del sredstev, namenjen varstvu okolja. Zbrani denar – zbrali naj bi za okoli 1,8 milijarde avstralskih dolarjev – bodo namenili obnovi države po nedavnih katastrofalnih poplavah.

Rast ali padec gospodarstva?
Pričakujejo, da se bo v parlamentu okoli novega davka vnela ognjevita razprava. Gillardova poudarja, da bodo poplave ohromile gospodarsko rast za okoli pol odstotka. Nasprotujejo ji nekateri ekonomisti, ki pričakujejo, da bo obnova po opustošenju pospešila rast letos in tudi prihodnje leto.

Poplave, ki so najhuje prizadele Queensland, Novi Južni Wales in Viktorijo, so terjale 35 življenj. Uničenih je na tisoče domov, uničeni so pridelki, zaprti številni rudniki, voda je odplavila ceste in železniške povezave.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.