Po stavki zdravnikov izredne razmere

Foto: iStockphoto
Foto: iStockphoto
Slovaška vlada je zaradi odločitve zdravnikov, da prenehajo z delom, v 15 bolnišnicah v državi razglasila izredne razmere. Z ukrepom, ki je začel veljati danes, želijo zdravnike, ki so se odločili za množično odpoved, prisiliti, da se vrnejo na delo.
Oglej si celoten članek

Ukrep začasne vlade premierke Ivete Radičove naj bi preprečil kolaps zdravstvenega sistema. Okoli dva tisoč od skupno sedem tisoč zdravnikov v slovaških bolnišnicah je konec novembra dalo odpoved.

S tem protestirajo proti nizkim plačam in vladnim načrtom, da bolnišnice spremeni v delniške družbe, ki bi jih bilo mogoče kasneje prodati. Zdravniki so zagrozili, da če vlada njihovih zahtev ne bo upoštevala, bodo prvega decembra zapustili delovna mesta.

Vladi minuli konec tedna zdravnikov ni uspelo prepričati, da prekličejo odpovedi. Zdravnikom, ki zaslužijo okoli 1600 evrov na mesec, so sicer ponudili 300 evrov višjo plačo.

Razglasitev izrednih razmer dovoljuje vladi, da za 90 dni omeji državljanske pravice, če "je ogroženo javno zdravje".

Sindikat zdravnikov LOZ je proti odločitvi vlade že protestiral in jo razglasil za nesprejemljivo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.