Svet
7 ogledov

Po stavki zdravnikov izredne razmere

zdravnik iStockphoto
Slovaška vlada je zaradi odločitve zdravnikov, da prenehajo z delom, v 15 bolnišnicah v državi razglasila izredne razmere. Z ukrepom, ki je začel veljati danes, želijo zdravnike, ki so se odločili za množično odpoved, prisiliti, da se vrnejo na delo.

Ukrep začasne vlade premierke Ivete Radičove naj bi preprečil kolaps zdravstvenega sistema. Okoli dva tisoč od skupno sedem tisoč zdravnikov v slovaških bolnišnicah je konec novembra dalo odpoved.

S tem protestirajo proti nizkim plačam in vladnim načrtom, da bolnišnice spremeni v delniške družbe, ki bi jih bilo mogoče kasneje prodati. Zdravniki so zagrozili, da če vlada njihovih zahtev ne bo upoštevala, bodo prvega decembra zapustili delovna mesta.

Vladi minuli konec tedna zdravnikov ni uspelo prepričati, da prekličejo odpovedi. Zdravnikom, ki zaslužijo okoli 1600 evrov na mesec, so sicer ponudili 300 evrov višjo plačo.

Razglasitev izrednih razmer dovoljuje vladi, da za 90 dni omeji državljanske pravice, če "je ogroženo javno zdravje".

Sindikat zdravnikov LOZ je proti odločitvi vlade že protestiral in jo razglasil za nesprejemljivo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.