Po treh letih spet spremenili ime prestolnice

Foto: Epa
Foto: Epa
Mesto, ustanovljeno pred manj kot 200 leti, je nosilo že pet različnih imen.
Oglej si celoten članek

Kazahstanska prestolnica Nursultan se bo preimenovala nazaj v Astano, v kazahstanski parlament pa so pristojni že vložili ustrezen zakon. Ime Astana so leta 2019 na pobudo takrat novoizvoljenega predsednika države Kasima-Žomarta Tokajeva spremenili v čast nekdanjega predsednika Nursultana Nazarbajeva, ki je nepričakovano odstopil.

Z odobritvijo predsednika Tokajeva so pristojni v parlament te srednjeazijske države že vložili ustrezen zakon za spremembo imena prestolnice, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ukrajina Klofuta Putinu, ki je ni pričakoval

Glavno mesto Kazahstana je bilo leta 2019 v čast nekdanjega kazahstanskega predsednika Nazarbajeva, ki je državi z absolutno oblastjo vladal skoraj 30 let, preimenovano v Nursultan. Ob napovedi vnovične spremembe imena je Tokajev poudaril, naj drugi kraji ali ustanove, poimenovani po Nazarbajevu, svoja imena ohranijo.

Izraz Astana sicer v kazahstanskem jeziku pomeni prestolnico, medtem ko Nursultan pomeni sultan svetlobe.

V Nursultanu, drugem največjem kazahstanskem mestu za bivšo prestolnico Almaty, sicer živi nekaj več kot milijon ljudi. Od svoje ustanovitve leta 1830 je mesto nosilo več imen. Najprej se je imenovalo Akmolinsk, v času Sovjetske zveze pa Celinograd.

Po razpadu Sovjetske zveze leta 1992 je neodvisni Kazahstan mesto poimenoval Aqmola, kar v prevodu pomeni Beli grob. Mesto je postalo prestolnica šele leta 1997 na podlagi odločitve Nazarbajeva, ki je iz majhnega provincialnega mesta zgradil futuristično prestolnico.

Foto: Epa Astana Nursultan

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.