Po 30 letih našli ruskega pilota, ki je strmoglavil v Afganistanu

Foto: Epa Afganistan mudžahedini Foto: Epa Afganistan mudžahedini
Ruskega pilota, ki je strmoglavil pred približno tremi desetletji v času sovjetske invazije na Afganistan, so našli živega, so v petek sporočili ruski vojaški veterani.
Oglej si celoten članek

"Še vedno je živ. To je osupljivo. Zdaj potrebuje našo pomoč," je dejal ruski predstavnik ameriško-ruske komisije o vojnih ujetnikih in pogrešanih vojakih Valerij Vostrotin.

Vostrotin ob tem zaradi varstva identitete ni želel razkriti ime vojaka. Ta je bil sestreljen leta 1987 in je verjetno star več kot 60 let. Po prepričanju podpredsednika ruske veteranske organizacije Vojne bratovščine Vjačeslava Kalinina, je pilot najverjetneje v Pakistanu, kjer je imel Afganistan med vojno taborišča za vojne ujetnike.

Po navedbah ruskega medija Ria Novosti je bilo med sovjetsko invazijo v Afganistanu (1979-89) sestreljenih 125 sovjetskih letal. Ko se je sovjetska vojska umaknila iz države, je bilo pogrešanih približno 300 sovjetskih vojakov, odtlej se jih je domov vrnilo okoli 30.

Ruski dnevnik Kommersant medtem navaja, da bi pri vojaku lahko šlo za Sergeja Panteljuka iz južne ruske regije Rostov, saj naj bi po ugotovitvah dnevnika leta 1987 strmoglavil le en sovjetski pilot.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.