Svet
11293 ogledov

Po 30 letih našli ruskega pilota, ki je strmoglavil v Afganistanu

Afganistan mudžahedini
1/2
Epa
Ruskega pilota, ki je strmoglavil pred približno tremi desetletji v času sovjetske invazije na Afganistan, so našli živega, so v petek sporočili ruski vojaški veterani.

"Še vedno je živ. To je osupljivo. Zdaj potrebuje našo pomoč," je dejal ruski predstavnik ameriško-ruske komisije o vojnih ujetnikih in pogrešanih vojakih Valerij Vostrotin.

Vostrotin ob tem zaradi varstva identitete ni želel razkriti ime vojaka. Ta je bil sestreljen leta 1987 in je verjetno star več kot 60 let. Po prepričanju podpredsednika ruske veteranske organizacije Vojne bratovščine Vjačeslava Kalinina, je pilot najverjetneje v Pakistanu, kjer je imel Afganistan med vojno taborišča za vojne ujetnike.

Po navedbah ruskega medija Ria Novosti je bilo med sovjetsko invazijo v Afganistanu (1979-89) sestreljenih 125 sovjetskih letal. Ko se je sovjetska vojska umaknila iz države, je bilo pogrešanih približno 300 sovjetskih vojakov, odtlej se jih je domov vrnilo okoli 30.

Ruski dnevnik Kommersant medtem navaja, da bi pri vojaku lahko šlo za Sergeja Panteljuka iz južne ruske regije Rostov, saj naj bi po ugotovitvah dnevnika leta 1987 strmoglavil le en sovjetski pilot.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.