Podmornica vendarle v akcijo

Foto: EPA podmornica iskanje Foto: EPA podmornica iskanje Foto: EPA podmornica iskanje
Robotska mini podmornica se bo spustila proti dnu Indijskega oceana, da bi morebiti našla ostanke pogrešanega malezijskega letala.
Oglej si celoten članek

Vodja reševanja v Perthu Angus Houston je sporočil, da naj bi robotsko mini podmornico Bluefin-21 v ocean spustili še danes. Ladja Ocean Shield bo namreč prenehala iskanje z iskalcem signala s črnih skrinjic. Zadnji signal so zaznali pred približno šestimi dnevi. "Zato mislim, da je čas, da gremo pod vodo," je Houston dejal na novinarski konferenci v Perthu. Domnevajo, da so se baterije na črnih skrinjicah iztrošile in da z iskanjem na površini ne bi mogli več omejiti območja iskanja.

Na območju iskanja so opazili tudi naftni madež, ki bi lahko pripadal pogrešanemu letalu boeing 777, ki je z radarjev izginilo 8. marca na poti iz malezijskega Kuala Lumpurja v Peking. Madež so odkrili dobrih pet kilometrov od kraja, kjer je Ocean Shield zaznal signale. Ali gre res za gorivo s pogrešanega letala, pa bodo lahko ugotovili šele čez več dni, je še povedal Houston.

Zdaj naj bi podmornica, ki je dolga slabih pet metrov, s sonarjem prečesavala morsko dno Indijskega oceana in poskušala najti ostanke letala. Doseg ima okoli 4.500 metrov, kar je približno tudi globina oceana, kjer naj bi ležalo letalo. V 16 urah lahko preišče območje, veliko pet krat osem kilometrov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.