Svet
7 ogledov

Podmornica vendarle v akcijo

podmornica iskanje
1/3
EPA
Robotska mini podmornica se bo spustila proti dnu Indijskega oceana, da bi morebiti našla ostanke pogrešanega malezijskega letala.

Vodja reševanja v Perthu Angus Houston je sporočil, da naj bi robotsko mini podmornico Bluefin-21 v ocean spustili še danes. Ladja Ocean Shield bo namreč prenehala iskanje z iskalcem signala s črnih skrinjic. Zadnji signal so zaznali pred približno šestimi dnevi. "Zato mislim, da je čas, da gremo pod vodo," je Houston dejal na novinarski konferenci v Perthu. Domnevajo, da so se baterije na črnih skrinjicah iztrošile in da z iskanjem na površini ne bi mogli več omejiti območja iskanja.

Na območju iskanja so opazili tudi naftni madež, ki bi lahko pripadal pogrešanemu letalu boeing 777, ki je z radarjev izginilo 8. marca na poti iz malezijskega Kuala Lumpurja v Peking. Madež so odkrili dobrih pet kilometrov od kraja, kjer je Ocean Shield zaznal signale. Ali gre res za gorivo s pogrešanega letala, pa bodo lahko ugotovili šele čez več dni, je še povedal Houston.

Zdaj naj bi podmornica, ki je dolga slabih pet metrov, s sonarjem prečesavala morsko dno Indijskega oceana in poskušala najti ostanke letala. Doseg ima okoli 4.500 metrov, kar je približno tudi globina oceana, kjer naj bi ležalo letalo. V 16 urah lahko preišče območje, veliko pet krat osem kilometrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.