Poglejte čustveni govor, o katerem govori ves svet: Kako si drznete? Ljudje umirajo!

Foto: Epa
Foto: Epa
Švedska aktivistka ni varčevala z besedami, ko je okarala svetovne voditelje.
Oglej si celoten članek

Švedska mladoletna okoljska aktivistka Greta Thunberg je imela včeraj zelo emocionalni nagovor na podnebnem vrhu Združenih narodov v New Yorku, ki se ga je udeležil tudi predsednik slovenske vlade Marjan Šarec

"Oči prihodnjih generacij so vprte v vas"

V njem je okarala svetovne voditelje, da ne storijo dovolj proti podnebnim spremembam. 

"Ne bi smela biti tukaj, morala bi biti v šoli na drugi strani oceana," je dejala in jih vsa pretresena obtožila, da so ji s praznimi besedami ukradli sanje in mladost. "Ljudje trpijo, umirajo, ekosistemi propadajo. Smo na začetku masovnega izumrtja, a vi govorite le o denarju in pravljicah o ekonomski rasti. Kako si drznete?"

Foto: Epa Greta Thunberg

Na začetku govora je poudarila, da ne išče ne slave ne bogastva in pozvala svetovne voditelje, da se potrudijo in storijo več od tega, kar trenutno počnejo, da bi rešili planet. 

"Oči prihodnjih generacij so vprte v vas," je dejala. "Če nas boste pustili na cedilu, vam tega nikoli ne bomo oprostili. Svet se prebuja, sprememba prihaja, če jo hočete ali ne."

Presenečenje: Prišel je tudi Donald Trump

Za presenečenje je poskrbel tudi ameriški predsednik Donald Trump, ki ne priznava ugotovitev znanstvenikov glede podnebnih sprememb in se je na kratko oglasil na vrhu. Trump želi uradno umakniti ameriški podpis iz pariškega podnebnega sporazuma.

Slovenski premier Marjan Šarec, ki se je udeležil vrha, je po poročanju STA poudaril, da se vsi zavedamo, da je treba zadeve spremeniti. 

"Po mojem mnenju pa največja odgovornost leži pri velikih državah," je dejal v izjavi za medije. "Slovenija v tej smeri marsikaj postori, je tudi med ambicioznejšimi državami, kar zadeva ogljični odtis in vse druge okoljevarstvene zahteve. A če se bodo le majhne džave trudile izboljšati svet, se to seveda ne bo zgodilo."

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 11

  • 23:14 25. September 2019.

    Trump ima prav podnebno segrevanje je nateg NWO globalistov bančnih mafijašev tipa rothschilds, rockefeller in soroš , katerih cilj vremenskega …

  • 14:50 24. September 2019.

    Avtistična frklja me ne gane. Histerično govori na pamet naučen tekst.

  • vec
    12:14 24. September 2019.

    Tole z mladoletnimi aktivisti je tudi da se človek zamisli, vse fake in naučeno, ter čista ZLORABA otrok, ker ona …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.