Svet
5673 ogledov

Poglejte čustveni govor, o katerem govori ves svet: Kako si drznete? Ljudje umirajo!

Greta Thunberg Epa
Švedska aktivistka ni varčevala z besedami, ko je okarala svetovne voditelje.

Švedska mladoletna okoljska aktivistka Greta Thunberg je imela včeraj zelo emocionalni nagovor na podnebnem vrhu Združenih narodov v New Yorku, ki se ga je udeležil tudi predsednik slovenske vlade Marjan Šarec

"Oči prihodnjih generacij so vprte v vas"

V njem je okarala svetovne voditelje, da ne storijo dovolj proti podnebnim spremembam. 

"Ne bi smela biti tukaj, morala bi biti v šoli na drugi strani oceana," je dejala in jih vsa pretresena obtožila, da so ji s praznimi besedami ukradli sanje in mladost. "Ljudje trpijo, umirajo, ekosistemi propadajo. Smo na začetku masovnega izumrtja, a vi govorite le o denarju in pravljicah o ekonomski rasti. Kako si drznete?"

Greta Thunberg | Avtor: Epa Epa

Na začetku govora je poudarila, da ne išče ne slave ne bogastva in pozvala svetovne voditelje, da se potrudijo in storijo več od tega, kar trenutno počnejo, da bi rešili planet. 

"Oči prihodnjih generacij so vprte v vas," je dejala. "Če nas boste pustili na cedilu, vam tega nikoli ne bomo oprostili. Svet se prebuja, sprememba prihaja, če jo hočete ali ne."

Presenečenje: Prišel je tudi Donald Trump

Za presenečenje je poskrbel tudi ameriški predsednik Donald Trump, ki ne priznava ugotovitev znanstvenikov glede podnebnih sprememb in se je na kratko oglasil na vrhu. Trump želi uradno umakniti ameriški podpis iz pariškega podnebnega sporazuma.

Slovenski premier Marjan Šarec, ki se je udeležil vrha, je po poročanju STA poudaril, da se vsi zavedamo, da je treba zadeve spremeniti. 

"Po mojem mnenju pa največja odgovornost leži pri velikih državah," je dejal v izjavi za medije. "Slovenija v tej smeri marsikaj postori, je tudi med ambicioznejšimi državami, kar zadeva ogljični odtis in vse druge okoljevarstvene zahteve. A če se bodo le majhne džave trudile izboljšati svet, se to seveda ne bo zgodilo."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 23:14 25.september 2019.

    Trump ima prav podnebno segrevanje je nateg NWO globalistov bančnih mafijašev tipa rothschilds, rockefeller in soroš , katerih cilj vremenskega vojskovanja je zmanjšanje svetovne populacije. Oba starša Grete sta illuminata torej pripadata zgoraj omenjeni bančni mafiji. Greta je res zlorabljen ...prikaži več otrok od korporacijskega fašizma, ki se ji o pravih ciljih NWO globalistov niti ne sanja.

  • Tupamaros 14:50 24.september 2019.

    Avtistična frklja me ne gane. Histerično govori na pamet naučen tekst.

  • Avatar vec
    vec 12:14 24.september 2019.

    Tole z mladoletnimi aktivisti je tudi da se človek zamisli, vse fake in naučeno, ter čista ZLORABA otrok, ker ona še vedno je. Starši pa popolni apatiki ali pa imajo kaj od tega. Kar se pa švedov tiče, bi jih ...prikaži večh jaz popolnoma izobčil iz vsake debate, ker kot vidmomo so zmožni ravno največ zarad takih aktivistov, popolnoma uničiti državo z mislm da največjim blagostanjem v EU, ok Norvežani imajo boljši standard. Tko da oni nimajo kaj druge učit, naj prvo doma pošlihtajo da bodo lahko po cesti hodil